images/news-pics/880_nagykep.jpg
A kommunikiáció fontossága
2016.07.02 - 09:04KODIAK

Sokan nem is gondolják, hogy a jó counter-strike játékos egyik legfontosabb tulajdonsága a jó kommunikációs készség. A csapatod úgy tud több lenni mint a tagjai összeadva, hogy segítitek egymást ahol tudjátok. Egymás szemei és fülei lesztek, minden fontos információt közöltök a másikkal, hogy segítsétek a játékát. Gondolom nem kell magyaráznom, hogy az információ az ellenfél mozgásáról kritikusan fontos. Ha tudod hol vannak és mit csinálnak, sokkal könnyebben tudsz reagálni rá. A cikk első része a csapatoknak szól, a második részben pedig tanácsokat adok ahhoz, hogy MM-en hogyan kommunikálj.

Az első lépés

Ahhoz, hogy beszélgetni tudj a csapattársaiddal érdemes beszerezni egy kommunikációs szoftvert. Én a TeamSpeak 3-at javaslom, de a Mumble is hasonlóan jó. Ha ez megvan szükségetek lesz egy szerverre és a szerveren egy szobára ahol össze tudtok gyűlni. Vannak ingyenes TS szerverek de bérelni sem túl drága saját szervert. Amiben ezek a szoftverek verik az ingame voice-t azt el se kezdem sorolni, mert a minőségtől a testre szabhatóságon át minden ezek mellett szól.

Callouts

Meg kell beszélnetek, hogy a csapat hogyan fogja hívni a pályák adott részeit. Mindenki kicsit másképp hívja a pályák egyes helyeit, ezt amikor összeáll a csapat egyeztetnetek kell. Ne legyen kavarodás overpasson, ha az az infó, hogy Négyen jönnek röviden, és az egyik a B rövidre a másik az A rövidre gondol. Ehhez segíthet ez a cikk ahol az összes pálya elnevezéseit összeszedtem. Persze nem kell így hívni mindent, lényeg hogy csapaton belül ugyanúgy hívjátok.Milyen a jó kommunikáció?

Mindig csak a fontos információt mondd be, felesleges szövegelésnek nincs helye komoly meccsen. Fontos tudni, hogy hány darab ellenfelet és hogy mit csinálnak.
Ha például három terrorista jön be dust2 A hosszún, akkor egy gyengébb játékos azt mondja:
Itt jönnek!
Egy tapasztaltabb jó játékos pedig azt:
Hárman rusholnak A hosszún a bombával.
Az hogy mennyit sebeztél másodlagos információ, az első amit közölnöd kell a társaiddal, hogy az ellenfél hol van és mit csinál. Azokat a beszólásokat, hogy: Nem igaz, hogy tudja hol vagyok, pedig le is flasheltem! el kell felejteni. Senki nem kíváncsi ezekre, ilyenkor inkább ne is nyomd a gombot a beszédhez, hogy ne zavard a többieket.
Mindig csak a hasznos információkat add át a csapattársaidnak és meg fogsz lepődni mennyivel hatékonyabban fogtok játszani.

Mit fedezel?

Fontos, hogy a csapattársaid fejével is gondolkodj. Könnyítsd az ő dolgukat ott ahol tudod, ők is ugyanezt fogják tenni cserébe. Ha például Mirage-on te fogod az átkötőt, de ott kell hagynod valami miatt, mindenképp jelezd a csapattársaidnak, nehogy hátba lőhessék őket.

Hol a bomba?

Másik amire nagyon kell figyelni, hogy látjátok e a bombát. Mirage-on például jön az infó, hogy betámadott 3 terror B-re, de még minden B védő életben van, akkor az A védők közül jobb ha még nem mozdul át mindenki, főleg ha nem láttok bombát B-n. Hiszen sokszor lehet ez egy terelés, míg igazából a másik lerakóra akarnak plantolni. Tehát ha látjátok, hogy ott a bomba, mondjátok, de ha nincs, az is fontos infó lehet sokszor.

Kezdődik a kör!

Amikor vége van a körnek és egy új kör kezdődik rögtön az új körről szóljon a kommunikáció. Ne azon vitatkozzatok, hogy mit hogy kellett volna csinálni, hanem az új kört beszéljétek meg. Mit vásároltok, és mi lesz a taktika. A hibákat a meccs végén is ráértek átbeszélni.

Ebben a két videóban viszonylag sokat kommunikálunk és néha egész hasznosan az első egy faceit meccs a csapattal a másik egy sima MM:

Matchmaking

Ha nem a megszokott barátaiddal játszol akkor is fontos, hogy jól kommunikálj, mivel ez az egyik kulcsa a sikernek. MM-en sokszor nem magyarokkal fog összedobni a gép, így nem árt ha tudsz alapfokon legalább angolul, illetve tisztában vagy a pályák angol calloutjaival. Mivel itt kénytelen vagy az ingame voice-t használni, ellenőrizd, hogy jól hallhatóan van e a tied beállítva. Ne felejtsd el, hogy a zavaró csapattársakat vagy ellenfeleket is le tudod némítani a scoreboardon. Illetve az egyek játékosok hangerejét is tudod szabályozni. Ezen felül pár hasznos infót ebből a videóból is megtudhatsz. Én ha MM-ezek általában keveset beszélek, próbálok alkalmazkodni a csapattársaim játékához és követni az utasításaikat, főleg ha többen vannak együtt akik mondjuk külön TS-en kommunikálnak. Így van a legtöbb esélyünk jó eredményt elérni. Itt egy példa erre is: