images/news-pics/616_nagykep.jpg
Stratégiai alapok
2016.03.15 - 17:51KODIAK

Amellett hogy tisztában kell lenni az alapvető dolgokkal, mint a lövés technika, a pénzkezelés és a helyezkedés, egy igazán jó játékosnak rendelkeznie kell egyfajta játékintelligenciával. Ami azt jelenti, hogy a játékos ismeri a csé dinamikáját, tud gondolkodni az ellenfele fejével de leginkább tud gondolkodni a csapattársai fejével és össze tud dolgozni velük.

Ha jól játszotok csapatban akkor sokkal hatékonyabbak lesztek, mintha mindenki csak az egyéni tudására alapozna. Egy okos játékos mindig olyan szituációkban harcol ahol ő, vagy a csapata van előnyben és a játék során is törekedik arra hogy ilyen helyzeteket alakítson ki. Ilyen előnyt jelenthet a túlerő az adott helyen, a figyelem megosztás és figyelem elterelés is megzavarhatja az ellenfelet, ezeken kívül még a meglepetés ereje is a segítségünkre lehet.

Az alapvető stratégiák csében mind ezekből az előnyökből építkeznek. A rush-ok a meglepetésre és a túlerőre, a terelések a figyelemelterelésre, a bekerülős támadások pedig a figyelemmegosztásra alapoznak. Igaz, egy dolog mindegyik stratégia típusnál elengedhetetlen, és az a gránátok helyes használata illetve az ellenfél visszalövése. Ez annyit tesz, hogy hatékonyan cseréljünk embert, tehát ha egy védőre mentek ketten, akkor még ha az egyikőtöket le is lövi a védő, a másik mindenképp végezzen vele. A stratégiákat két fő csoportra lehet osztani, az egyik csoport a dinamikus, a másik pedig ez előre eltervezett. A dinamikus stratégiáknál a kör elején még nem tudja a csapat, hogy melyik lerakón lesz lerakva a bomba, az előre eltervezetteknél pedig van egy cél ami ki van jelölve a kör elején, sőt általában az is el van tervezve, hogy pontosan ki, hogyan jut oda és mit csinál eközben. Előre eltervezett stratégiák például a terelések és a rush-ok.

DinamikusA dinamikus stratégiák lényege az információ gyűjtés, majd a pálya egyes részein a túlerő vagy a meglepetés erejének a kihasználása. Legtöbb csapat ezt a taktikát használja, mert ezek a legrugalmasabbak. Mindemellett ezeket a legnehezebb levezényelni illetve kivitelezni, mert nagyon jó összeszokottságot igényelnek. A dinamikus stratégiák sokszor építkeznek több taktikai elemből, például lehet bennük terelés vagy bekerülés. Annyiban térnek el a többi típustól, hogy itt nincs előre eltervezett menetrend, hanem dinamikusan alakul az hogy hova támad a csapat és hol lesz lerakva a bomba végül.

RushA rush egy lehengerlő erejű, gyors támadás. A célja, hogy a túlerőt kihasználva olyan gyorsan végezzünk a védőkkel, hogy még a forgás (azaz a CT-k másik lerakóról való átmozgása) előtt fel tudjunk venni védekező pozíciókat. Sokszor spórkörben szoktak a csapatok rush-hoz folyamodni, hiszen a pisztolyok pont ideálisak a futásból lövésre. A legtöbb tapasztaltabb csapat már nagyon jól fogja a rush-okat így fegyveres körben ritkán szokták alkalmazni őket. Vannak úgynevezett késleltetett rush-ok amik sokkal meglepőbbek tudnak lenni mint egy sima rush, hiszen más ütemben érkezik az ellenfél mint amire a védők számítanak.

TerelésA terelés alapvetően szintén a túlerő kialakítására irányul, csak kicsit összetettebb módszerekkel. Leginkább azzal, hogy elhitetjük az ellenféllel, hogy az egyik lerakóra támadunk és amíg arra koncentrálnak, közben a meggyengült (vagy üres) másikra támad be a csapat.

BekerülősA bekerülős taktikák az ellenfél figyelmének a megosztását célozzák meg. Arra kényszerítik a védőket, hogy több feladatra koncentráljanak egyszerre ami nagyon megnehezíti a jó döntéshozatalt. Ezeknél a stratégiáknál az időzítésen múlik minden.

CT oldal

Védekező oldalon kicsit jobban meg van kötve a kezünk, igaz a rush itt is hasznos taktika lehet egyszer egyszer, de sokszor csak a megfelelő kereszttüzek felállítása és a helyes gránáthasználat van a segítségünkre. A védekező gránátoknak szinte mindig az a feladata, hogy megbontsák az ellenfél ritmusát. Jókor eldobott flash gránátok vagy molotovok egy esetleges figyelemmegosztási kísérletet semmisíthetnek meg.


Profi taktikák

Az alábbi videón Gabesson és én elemezzük a North vs Hellraisers meccset amit az atlantai Majorön játszottak és végül hosszabbításban kaptak ki DeadFoxék. Itt jól látszik milyen egy például egy jó bekerülős taktika, vagy egy terelés.