images/news-pics/59_1425647301.jpg
VIII. A hanyatlás
2015.02.27 - 11:54KODIAK
2003 végétől 2004 közepéig egy kilenc hónapos szünet következett. Nem volt csapatom, sőt még internetem sem egy jó ideig. Ha Ph nem erősködik, hogy a nyáron menjünk el LANozni együtt, akkor talán LANra se mentem volna.
Végül felhívtam Flaviust, rondot és akirát, hogy menjünk le Debrecenbe a Stratoslanra egy mix csapattal, aminek a neve ancients (mint: ősi, antik - mivel mindannyian régóta játszunk). Az xDk és a FoP is külföldön volt, csak az nF számított komolyabb csapatnak a LANon, így még esélyünk is volt jó helyezésre. A cshu-n a következő esélylatolgatás jelent meg a verseny előtt.


Ancients

Az Ancients lehet a LAN nyerőcsapata, elsősorban a célkitűzésük és a line-up alapján. Eredetileg KODIAK ötlete volt, hogy néhány "öregfiúval" lenézzen egy nyári lanra, hogy kicsit ráncba szedjék a hazai elitet :). A vizsgák és egyéb dolgok miatt a Stratos részvétel biztos, a GPS pedig még kérdéses, főleg azért, mert erről még nem nagyon beszéltek, másrészt pedig 1 LAN erejéig tervezték a csapatot. A csapat felállása: KODIAK (KO, FoP), Rondo (WiU, xDk, FoP), Ph (FoP, FoP2), Flavius (4D, FoP), .akria. (committee, embri0). Nem is lehet csodálkozni, hogy ilyen előzmények után a csapat elvárása az első hely, és hát be kell valljuk, van rá esélyük.

nature`s Fury
Ugyan mostanában elég nagy volt a káosz a csapat körül, mégis a LAN esélyesei közé tartoznak természetesen az nF-es srácok is. Elég csak az eredményeikre tekinteni, és máris látszik, hogy azért nem lesz egyszerű dolga azoknak a csapatoknak, akik le akarják majd őket mosni a pályáról: a GPL2 elődöntőjében az X-P-t 16:12 arányban verték, végül pedig a döntőben az xDk-tól kikapva (9:31) az előkelő második helyen végeztek. A csapat fejlődőképességét mutatja, hogy az első Gody eseményen még csak a 4. helyet szerezték meg, és csak az xDk, az X-p és a hl előzte meg - közülük pedig senki nem lesz jelen a Stratoson, nem mintha ez már bármit is jelentene :). A csapat felállása: Ranker, Deep, Fody, Piki és Phoenix.


A Stratoslan nagyon szervezetlen volt és ha nincs a helyszínen Vudumen, a GPS Team hálózati szakembere, akkor verseny se lett volna, ugyanis a helyi háló nem tudott kommunikálni az internettel. Pénteken érkeztünk és még szombat délben sem volt játék, ami kezdett frusztráló lenni, így már a csomagoláson gondolkodtunk. Végül Vudumen megmentette a rendezvényt a teljes kudarctól és elkezdhettünk játszani. Minden a papírforma szerint alakult, mivel az nF-fel döntőztünk, ahol jobbnak bizonyultak nálunk. Egy rövid kis filmet vágtam sebtiben a LANról.


STRATOSLAN

Arra kellett rájönnöm időközben, hogy csak akkor élvezem igazán a játékot, ha a taktikák olajozottan működnek, ez pedig csak abban az esetben lehetséges, ha a csapat összeszokott és jól felkészült, ami persze magával vonja a minimum heti 3 gyakorlást. A gyakorlás pedig sokszor egyáltalán nem élvezetes. Mindezek ellenére a GPS3-ra kicsit más felállással ugyan (Cobain, Kolyok, Flavius, rondo, KODIAK), de az ancients-szel mentem le ugyanígy mixelni. Kicsit összeszokottabbak voltunk már, mint legelső alkalommal és egész jól szerepeltünk a komoly csapatok mellett is. Igaz csak negyedikek lettünk, de az xDk-t sikerült egyszer megvernünk dust2-n, ami nagyon szép teljesítménynek számított. A versenyt a FoP nyerte meg, amiben a legnagyobb szerepe Ruriknak volt, aki nagyon elszántan tartotta össze a csapatot. Ez a meggyőződésem így sok év távlatából (akkoriban ezt nem láttam ilyen tisztán).
GPS 3

Az ancients-szel nem igazán gyakoroltunk, csak néha játszogattunk egyet-egyet, ezzel próbáltuk szinten tartani magunkat valamelyest és így mentünk el a 2004-es WCG kvalifikációra, ahol csak ötödikek lettünk.
WCG 2004 Bp

Az ancients-ben nem szerepeltem rosszul, így történhetett, hogy limitált rendelkezésre állásom mellett is megkeresett ziTi, aki a FoP-ot vezetgette, hogy álljak be hozzájuk ötödiknek. Az LU a következő volt: ziTi, Ranker, zsoltee, skizo, KODIAK. Elfogadtam a felkérést, de csak úgy, hogy heti 3 napot tudok a csapattal gyakorolni. Elkezdtünk taktikákat gyártani, amiben az egész csapat, de még KisA is részt vett. ziTi és én photoshoppal megrajzoltuk, feliratoztuk a taktikákat, peza pedig egy .pdf-be konvertálta és kinyomtatta. Megszületett a FoP Playbook. Régóta tervben volt egy ilyesfajta taktikai háttér kidolgozása, de sose vettük a fáradtságot, mert a "nagy" FoP-ban például mindenki ismert minden taktikát úgyis, ha meg nem, akkor is jól ki tudta találni, hogy a többiek mit csinálnak. Ez alapján a playbook alapján készültünk innentől kezdve. Az ancients nem szűnt meg csak átalakult, Flavius-ék SuSh1 néven játszogattak tovább. Én pedig elkészítettem a KODIAK end vol4-et ami az "ancients the movie" alcímet kapta és a kis mix csapatunk legszebb jeleneteit örökítette meg.

Az első nagyobb megmérettetése az új FoP-nak a DXEC nevezetű LAN volt, amit Gazdagréten tartottak egy iskolában. A szervezés itt talán még siralmasabb volt, mint a Stratoslanon és a GPS Team, akik ugyan ott voltak, nem voltak hajlandóak ezúttal beleavatkozni a dolgok menetébe. Végül nagy nehezen azért elkezdődött a verseny. Az xDk még mindig uralta a mezőnyt és nekünk az volt a célunk, hogy megverjük őket. Keményen készültünk, a playbook is a rendelkezésünkre állt és KisA is eljött segíteni a versenyre, hogy elemezze az ellenfeleink taktikáját. A felsőági döntőben megvertük az xDK-t, de a rémes szervezésnek köszönhetően majdnem 6 órát kellett még várnunk, hogy az alsóág nyertesével megmérkőzhessünk. Végül az xDk annyira felpörgött, hogy alsóágról visszatérve két mapon verte meg a FoP-ot és így megnyerte a LANt. Mi csalódottak voltunk ugyan, de nem keseregtünk, mert tudtuk, hogy hamarosan itt a következő megmérettetés a GPS4, ahol visszavághatunk.
DXEC

2005 februárjában leutaztunk Szolnokra a GPS4-re. KisA, mint taktikai vezető ismét elkísért minket a versenyre és a háttérből segített a csapatnak, ahogy azt a szabályok a GPS-en engedték. A cél ismét az xDk legyőzése volt, de a felsőági döntőben kikaptunk tőlük, igaz nem sokkal, így nagyon bizakodóak voltunk, hogy alsóágról azért még lesz esélyünk, de tévedtünk. Az sA-t kellett volna megvernünk dust2-n, hogy döntőzhessünk, de ez nem sikerült, így csak harmadikok lettünk.

Két ilyen fontos vereség elég nagy hatással volt a csapatra. Sajnos a csapatmorál leromlott és már nem bíztunk abban, hogy ez így egy jó felállás. Megbeszéltem a srácokkal, hogy változtatásra lesz szükség. Felvetettem, hogy szavazzuk meg, hogy ki szerint mi lenne a legjobb megoldás és amelyik alternatíva a legtöbb szavazatot kapja, azt fogjuk követni. Ezzel feladtam azt az elvemet, hogy egy csapat vezetését nem demokratikusan, hanem majdhogynem diktatórikusan kell kezelni. Hozzáteszem, mivel ezt a csapatot nem én építettem, hanem csak ziTi hívására érkeztem kisegíteni, talán túl kemény lépés lett volna saját kezembe venni az irányítást. A szavazás végeredménye meglepett, de mivel az én ötletem volt, így el kellett fogadnom. A többség úgy érezte, hogy az a probléma, hogy nem gyakorlunk eleget és ennek én vagyok a gátja, hiszen csak heti 3 napot tudok játszani.

Volt ráció abban, amit kitaláltak a fiúk, de sajnos elfogyott a lendületük és végül a FoP végleg feloszlott. Én még két elkeseredett próbálkozást tettem, hogy egy épkézláb csapatot összetákoljak, ami képes megszorongatni az xDk-t. Az első a f0p volt, amiben Ba, Kolyok és én mellém hívtuk el az akkoriban legtehetségesebb két fiatal játékost: Sonic-ot és Xplod-ot. Keszthelyre utaztunk le a PGHL2-re 2005 márciusában, hogy megnézzük mire képes ez az LU. A felkészülés alatt ígéretesnek tűnő csapat a LAN-on siralmasan teljesített és csak a legjobb nyolcig jutottunk el. Semmiképp sem a "tejfogúak" hibájából, hiszen ők később DoZeR-rel összeállva az ancients 1.6-os squadjaként Magyarország meghatározó csapatává léptek elő, 2006-ban pedig Monzában, a WCG-n képviselték hazánkat.
A másik próbálkozás az akira neve által fémjelzett TAT volt, ami -ha lehet ilyet mondani- még siralmasabban végződött. A terv az volt, hogy egy nagy német Multigaming klán részeként havi fizetésért játsszon egy profi csapat, aminek az LU-ja a következő volt: xedox, akira, Cobain, Tweneeee, KODIAK. Sok helyen megbukott ez a kezdeményezés. A DXEC második versenyén indultunk el ebben a felállásban és szintén csak a legjobb nyolcig tudtunk kín-keservesen eljutni. Az 1.6-os scene úgy beszűkült, hogy nem ismertem már senkit, akik elég jók vagy motiváltak lettek volna az xDk megszorításához. Még a LAN-on megvettem xedox akkori gépét, amin az 1.6 300 fps-sel ment és az akkor még újdonságnak számító source is simán futott. Még amikor kijött a source, akkor kipróbáltam a tört verziót és nagyon megtetszett, főleg a ragdoll pysics, amit azelőtt csak az UT2004-en láttam. Az új géphez meg is vettem a Half-Life 2-t és elkezdtem sourceozni. De még elötte elkészítettem az utolsó és talán legjobb 1.6-os filmemet.