images/news-pics/494_nagykep.jpg
Tanult tehetetlenség
2015.12.30 - 04:33KODIAK

Egy ideje újra visszakapcsoltam a facebookon, hogy lehet nekem írni üzeneteket. Nem tudom meddig fog ez így maradni, mert sajnos nagyon sok időmet elveszi, hogy olyan kérdésekre válaszoljak amik maguktól értetődőek, vagy egy kis kereséssel, illetve energia ráfordítással megoldhatóak. Ebben a cikkben tippeket adok arra, hogy hogyan tudsz különféle problémákat kezelni, megoldani.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy sokan lusták maguk utána nézni a dolgoknak, pedig a Google, sokkal több mindenre tudja a választ mint én. Sokakban pedig nagyon erős a tanult tehetetlenség. Ez nagyjából annyit tesz, hogy arra vagyunk nevelve, tanítva, hogy ne cselekedjünk önállóan, hanem mindig valaki mástól várjuk a megoldást, így nehéz még csak elképzelni is, hogy segítség nélkül meg tudunk csinálni dolgokat. Jó példa erre, hogy naponta megkérdezi tőlem valaki, hogy miért magas a pingje, mi lehet a baj? Először is, ezt a problémát ezerféle dolog okozhatja, attól kezdve, hogy rossz a net szolgáltató, hogy megy a letöltés a háttérben, stb. Sajnos mivel nem reális, hogy minden nap valaki másnál legyek, hogy a netét szereljem, érdemes ezt a problémát mindenkinek, magának megoldani. Arról hogy hogyan kicsit később írok. Először arról szeretnék beszélni, hogy miért gondolja mindenki, hogy ez egy olyan megoldhatatlan probléma amiről KODIAK-ot kell kérdeznie és, hogy mi az a tanult tehetetlenség (Wikipédia) azaz nem is én fogok erről beszélni, hanem lefordítottam Derek Muller (a Veritasium csatorna megalkotójának) videóját nektek aki sokkal jobban elmagyarázza a jelenséget, mint ahogy én tudnám.
Kattintsatok a CC vagy felirat gombra, hogy előhozzátok a magyar feliratot:


Sajnos azért kellett a videóját kölcsön vennem, mert a feliratokat nagyon lassan engedélyezik a youtube-on, úgyhogy nem tudom mikor lenne meg a magyar verzió, ha arra várnék. Mindenképp csekkoljátok a Veritasium csatornát!

Nem csak a csében segít ha önállóan tudsz cselekedni, gondolkodni, hanem az élet más területein is. Fontos, hogy meg tudd oldani magad a feladatokat, mert abból tanulsz igazán. Értelemszerűen az emberek nem úgy születnek, hogy mindent tudnak. Segítséget kérni nem szégyen, sőt, kell is, de csak olyan dolgokban amiben már mindent megtettél, hogy önállóan megoldd. Igazán akkor fogsz fejlődni, ha magad éled meg a kudarcokat, magad találod meg a megoldásokat, ugyanis az amit valaki csak elmond az hamar lepereg az emberről, könnyen elfelejti.

Itt van pár tipp amit én használok ha egy olyan problémába ütközök amit meg kellene oldani, de még sose csináltam. Előre bocsájtom, hogy én viszonylag jól tudok angolul, így mindent angolul nézek a neten amit csak lehet, mert sokkal több anyag van mindenről angolul mint csak magyarul.

A közös nyelv

Ha még nem tudsz angolul, akkor kezd el tanulni! Úgy értem most. Azonnal...
840 millió ember beszél angolul, az internet közös nyelve az angol, a honlapok 55%-a angolul van*. Ezen kívül angolul folyik a tudományos kommunikáció nagy része. Mérhetetlenül több dolog az amiről információt tudsz szerezni angolul, mint magyarul. Ha nem is tudsz angolul, akkor használj fordítót, a chrome-ba be van építve ilyen funkció (én orosz oldalakat szoktam vele fordítani) de itt egy link ahova szöveget tudsz bemásolni és lefordítja: Fordító

A Google a barátod!

Banálisan egyszerű bármit megtalálni a neten a google keresőjének segítségével. Szinte bármit beírsz (főleg angolul) azonnal százával jönnek a találatok. Ha valamit nem találok meg itt, vagy szeretném látni is, hogy hogyan működik, vagy hogy kell csinálni, akkor a Youtube-ba is be szoktam írni néha az adott dolgot. Meglepő, hogy manapság mennyi minden fenn van a Youtubeon.

Megfelelő források

Miután megkaptad a rengeteg találatot a keresett problémára, az egyetlen dolgod kiszűrni a megfelelő forrást ami megbízható. Általában ez a nehezebb része a feladatnak. Én a gyakorikerdesek.hu-t általában meg se nézem, mert annyi baromság van ott (igaz, jó dolgokat is írhatnak néha, de érdemes leellenőrizni), a Wikipediát pedig szinte minden esetben elolvasom, mert az általában (persze nem mindig) megbízható. Fontos, hogy több forrást is ellenőrizz. Olvass el több cikket, blogot, bejegyzést, fórumot. Minél több információd van a témáról amit kutatsz annál teljesebb képet kapsz az egészről.

A KODIAKCSGO.COM célja

Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy minden olyan fontos útmutató egy helyen legyen ami csével kapcsolatban segítheti a játékosok fejlődését. Mindezt magyarul, hogy azok is elérjék az információkat akik nem tudnak angolul. Tehát ha valami kérdésetek van először nézzetek szét az oldal Útmutatók menüpontja alatt. Ezt a cikket mindenképp javaslom, hiszen ebben próbálom a témával kapcsolatos cikkeket, bejegyzéseket összegyűjteni.

TL;DR: Tanuljatok angolul! Használjátok a google-t! Több forrást is ellenőrizzetek! Hajrá!

*a magyar honlapok az internet 0,3%-át teszik ki