images/news-pics/450_nagykep.jpg
Minden amit az Overpassról tudni érdemes
2015.12.04 - 09:57KODIAK

Az Overpass az első olyan pálya amit kifejezetten CS:GO-hoz készítettek és nincs semmilyen előképe se source-ból se 1.6-ból. Nekem az egyik kedvenc pályám lett azonnal az érdekes kialakítása miatt. Overpasson a két lerakó viszonylag közel van egymáshoz, csak vertikálisan vannak eltolva ami különlegessé teszi az általában egyszintes csés mapok között. A cikk elején pár érdekességet írok a pályáról, aztán megmutatom, hogyan alakult az évek során a kialakítása, majd végül pár videóban megnézhetitek a legfontosabb füstöket, boost spotokat és falonátlövéseket.

A pálya először a Winter Offensive-vel lett játszható 2013 decemberében. Helyszínnek Németországot választották a készítők, de nem lehet konkrétan behatárolni, hogy melyik várost. A tévétorony a háttérben a nürnbergi Fernmeldetrum, cserébe a One Up graffiti Berlint idézi. Nem ez az első hivatalos pálya különben ami valós helyszínt dolgoz fel. Az inferno is egy létező kolostor jegyeit viseli és a cache hátterében lévő betonszarkofág is a csernobili reaktorról lett mintázva.


ÉrdekességekKét felfestést raktak be a pályára utólag, és mindkettő a fnatic-hoz illetve olofmeisterhez köthető, ezért is hívják a pályát néha Olofpassnak. 2014 augusztusában a kölni világbajnokságon Olof egy molotov közepén ülve az életét áldozva defuseolta a bombát amire a verseny után egy graffitivel emlékezett meg a Valve ami a B lerakó mellett lett felfestve a falra.Nem sokkal később  a Dreamhack Winteren a fnatic csapata Olofot olyan helyre boostolta fel, hogy onnan az egész LDLC-t sakkban tartotta. A franciák pedig nem is értették mi történik, majd elvesztették a meccset. A boostot végül félig illegálisnak találták, és a fnatic lemondott a győzelemről az LDLC javára. A híd korlátján való átmászást ennek emlékére egy kis táblával tiltják a mai napig.Érdekesség még, hogy a vonat ami az egyik felüljárón közlekedik, teljesen kiszámíthatatlanul jött régen, amíg a cloud9 el nem vesztett a fnatic ellen egy meccset emiatt. Azaz persze nem csak emiatt, de n0thing molotovját, ha nem viszi el a vonat, simán lehet, hogy másképp alakult volna ez a szoros meccs. Az eset után a Valve megjavította a vonat menetrendjét, így minden körben kiszámíthatóan jár egy ideje.A bevezetőben említettem, hogy minden jel arra utal, hogy a pálya Németországban van. Egy apró hibát leszámítva. Az overpass skyboxja Prága látképére hajaz.A játszótéren felfestett sárkány pedig gyanúsan hasonlít a cobblestone sárkányára ;)


Szerkezeti változások

Talán ez a pálya változott a legtöbbet a kiadása óta. Mindkét lerakó teljesen átalakult a kezdeti verzióhoz képest. Jól látszik, hogy hogyan lett egyre több bejárata az A lerakónak mind T mind CT oldalról, míg a végleges verzióban, a CT-k is két úton tudnak visszafoglalni és a T-k is két úton tudják támadni a lerakót.A B lerakó az A-val szemben egyre zártabb lett.B hosszún lezártak egy plusz útvonalat így nehezítve a terroristák dolgát.Az építkezésen pedig szintén felhúztak egy falat ami lehatárolta B előtti részt, kis teret adva a terroristáknak a felkészülésre, gránátozásra.3kliksphilip ebben a videóban szépen összefoglalja a változásokat:Illetve itt egy másik videó amin szintén jól láthatóak a változások:Gránátok

Végezetül összegyűjtöttem pár videót amik hasznosak lehetnek ha játszotok a pályán.Ráadás videó: molotov bug

Falon átlövésekRégebbi verzió: HSTop

BoostokEgyéb boost videók: HSTop, Trilluxe, KODIAK