images/news-pics/262_1433501766.jpg
A golyóálló mellény és a sisak
2015.06.06 - 04:28KODIAK
Az, hogy tudsz-e vásárolni az adott körben egy rendes szettet az ott kezdődik, hogy tudsz-e golyóálló mellényt (kevlárt) venni. Páncél nélkül igazán fegyvert se érdemes venni. Nem elsősorban azért, mert a kevlár felfogja a sebzés egy részét hanem ami még fontosabb, a kevlár megakadályozza az aimpunch-ot. Az aimpunch (éjmpancs) az a jelenség amikor a találatok miatt a célkereszted elugrik, így nem tudsz pontosan lőni, tehát a fegyverbe fektetett pénz kevlár nélkül, szinte kidobott pénz.


Hol véd a kevlár?

Két fajta kevlár van, a sima, ami 650 dollárba kerül és csak a kezeket és a testet védi, valamint a sisakkal ellátott, ami ezeken kívül a fejet is, ez 1000 dollár. Kitűnik persze, hogy bármilyen kevlárt veszel, a lábadat semmi nem védi, ebből következhet az a furcsaság, hogy van olyan eset amikor kevesebb láblövéstől hal meg az ellenfél, mint testlövéstől.  Ettől persze nem kell lábra célozni, mert csak olyan esetekben fordulhat elő amikor a fegyver páncél átütő képessége kicsi, pl: USP-S.
Amikor megsebeznek alapvetően három dolog történik, sebződsz, aimpunchot kapsz, és tagginget kapsz. A taggingről vagy lassításról ebben a cikkben olvashatsz részletesen, erre nincs kihatással a kevlár, de a másik két dologra van. Ahogy fenn említettem ha van bármilyen kevlárod akkor az semlegesíti az aimpunchot. Ezen kívül a sebzésből is felfog valamennyit.

Minden fegyver másképp viszi át a kevlárt. Itt egy jó kis oldal az összes fegyver statisztikáiról, ahol akár össze is tudod hasonlítani őket. Vagy itt egy másik táblázat amiben szintén minden stat benne van, a páncél átütő képességtől, az áron keresztül, a pontosságig. Ezek hasznosak, ha kicsit jobban bele akarod ásni magad a fegyverek tulajdonságaiba.

Hogy működik a kevlár?

Alapvetően a kevlár egy bizonyos százalékát fogja fel a sebzésnek, és a felfogott sebzés felével csökken az értéke. Vegyük példának a P2000-et. Kevlár nélkül 34 HP-t sebez közvetlen közelről, ha karon vagy mellkason lőnek vele. Ha van kevlárom akkor pedig ugyanez a karlövés 17 HP-t és 9 páncélt vesz le. Mivel a P2000 páncélátütő értéke 50,5% ez azt jelenti, hogy a sebzés fele akad fenn a kevláron ami 17. Ennek a fele tűnik el a páncélból ami 8,5 azaz kerekítve 9.Mikor vegyek új kevlárt?

A fenti példából is látszik, hogy a kevlárod a játék során folyamatosan csökken, ha eltalálnak. Az hogy épp mennyi kevlárod van, nem befolyásolja, hogy mennyi sebzést fog fel a páncél. Mivel a felfogott sebzés felével csökken így általában ha 60 felett van kör elején a kevlárod akkor nem kell rávenned. Igazából teljesen felfegyverzett ellenfelek ellen, sokszor a 20 kevlár is elég egy körre, hiszen olyan nagy a legtöbb fegyver páncélátütő képessége, hogy többet úgyse tudna felfogni mielőtt meghalsz. Alap esetben tehát ha van pénze a csapatodnak akkor 60 alatt érdemes rávenni. Ha nincs sok pénzetek akkor 20 alatt, kivéve, ha az ellenfél épp spórkörön van (erről itt olvashatsz) mert akkor inkább ismét a 60-as szabály lép életbe. Ha ezt betartod, akkor viszonylag sok pénzt spórolhatsz meg a csapatodnak illetve magadnak. CT oldalon lehet még azzal spórolni, hogy sisakot nem veszel csak sima kevlárt, hiszen a T-k úgyis AK-val meg AWP-vel jönnek abból meg a fejlövés akkor is kicsinál ha épp van sisakod.

Ugye említettem, hogy 650 dollár a kevlár, és 100-as kevlárra rávenni egy sisakot még 350 dollár. Sajnos ha már megsérült a kevlárod akkor a sisakos kevlár már 1000 dollárba kerül. Jó hír viszont, hogy a sérült sisakos kevlár feltöltése 100-ra csak 650 dollár, tehát a sisak megmarad, csak a kevlárt kell újra venni.

Összefoglalva:
  • ne vegyél fegyvert kevlár nélkül, lehetőleg sisakkal együtt vedd
  • ha 50 alá csökken a kevlár csak akkor vedd újra
  • CT-ként néha elég a kevlár sisak nélkül

Hasznos videók angolul:
Banana Gaming
WarOwl