images/news-pics/256_1433114708.jpg
Gazdálkodj okosan! Pénzkezelés CS:GO-ban.
2022.02.23 - 01:12KODIAK

Valószínűleg nem ez lesz a legizgalmasabb írásom, de mindenképp az egyik legfontosabb. A pénzkezelés a játék egyik kulcsa, ez adja meg a CS-nek azt a különleges mélységét és azt a plusz stratégiai oldalát ami kiemeli a többi játék közül. Aki okosan gazdálkodik az nagyon hasznos része lehet a csapatnak, aki viszont felelőtlenül bánik a pénzzel az könnyen a csapat vesztét is okozhatja. Az ember azt gondolná, hogyha játszott 1.6-tal vagy Source-szal akkor már tudja is, hogy miről van szó. Pedig nem teljesen. A CS:GO nagyon komolyan veszi az esély kiegyenlítést és minden eszközt megragad, hogy motiválja a játékosokat az egész fegyverarzenál használatára. Ezért a vásárlási stratégiák nagyon másképp működnek mint a régebbi verziókban.

A két legfontosabb alapszabály

A versenyszerű játék első és legfontosabb alapszabálya, hogy a pénzed, NEM a te pénzed, hanem a csapatod pénze. Az, hogy mire költöd a pénzed, vagy néha még inkább, hogy mire nem költöd, az attól függ, hogy a csapatodnak mire van szüksége. Amíg ezt nem sikerül szem előtt tartanod, nincs igazán keresnivalód semmilyen nomrális csapatban.

A második szabály, hogy a csapatnak egy egységként kell funkcionálnia, ha vesznek akkor együtt vesznek, ha spórolnak akkor együtt spórolnak. Tehát csak akkor vegyetek fegyvert és páncélt, ha az egész csapatnak van rá pénze*. Ez azért fontos, mert a csapatod akkor a leghatékonyabb, ha mindenki tudott vásárolni sisakot és kevlárt, valamint fegyvert (ezt hívják full buy-nak). Ha ez nem jön ki a csapat pénzéből akkor inkább ne vegyen senki semmit (ezt hívják spórkörnek vagy econak). A kör elején ne is vásárolj addig amíg biztos nem vagy benne, hogy mindenkinek lesz fegyvere és páncélja. Arról nem is beszélve, hogy az, hogy van pénzed AWP-re nem jelenti azt, hogy azonnal meg is kell venned, ne szórd a pénzt feleslegesen.

Röviden: előbb gondolkozz, várj, nézd meg a csapatodnak mire van szüksége, és az után döntsd el, hogy mit veszel, ha kell dobj a csapattársadnak, vagy spórolj velük.

*az első pár kör ilyen szempontból kivétel, de ezt le is írom, hogy milyen szabályok vonatkoznak oda

Alapok

A játékot mindenki 800 dollárral kezdi. Minden megölt ellenfélért pénzt kapsz, ezen kívül pénz jár a megnyert körért, de valamennyit még az elvesztett körért is kapsz. Nem mindegy, hogy mivel lövöd le az ellenfeled és nem mindegy, hogy hogyan nyeritek meg a kört, minden verzióért más pénzmennyiséget kapsz. Ez a folyamatos pénzmozgás adja meg a CS dinamikáját. Ha ki tudod találni, hogy az ellenfél épp mennyi pénzből gazdálkodik akkor könnyen következtethetsz a stratégiáikra is. Itt egy táblázat ami pontosan megmondja miért mennyi pénz jár.*Updatek miatt a fenti táblázat már változott kicsit...

Ami elsőre szemet szúrhat ebből a táblázatból az az, hogy jutalmak szempontjából nem mindegy, hogy hány kört vesztett a csapatod. Még az is előfordulhat, hogy a vesztes csapat több pénzt kap kör végén mint a nyertesek. Be van tehát építve egyfajta esélykiegyenlítő mechanizmus a CS gazdaságába, de erről majd később. Fontos látni azt is, hogy más és más fegyverek más és más jutalmat adnak a lelőtt ellenfelekért, ez mondjuk csak a játék elején lesz fontos az első 4 körben, de erről is esik szó később. Ami még fontos kiegészítés, hogy az első kör elvesztése különleges sok szempontból, de legfőképp azért mert ott kivételesen nem 1400 hanem 1900 dollárt kapnak a játékosok. Illetve érdekesség, hogy a bónusz most már csak lassan amortizálódik le. Tehát ha az utolsó vesztett kör után 2400 dollárt kaptatok és nyertek egy kört akkor a következő kör elvesztése után nem 1400-at hanem 1900 dollárt fogtok kapni.

Egy fontos dolog van amit még itt is meg kell említenem. A Terroristák, ha túlélik a vesztett kört amikor lejárt az idő, akkor nem kapnak pénzt a kör végén. Tehát sokszor jobb meghalni a kör lejárta előtt Terroristaként, mint kihozni a fegyvert. Főleg veszélyes lehet ez akkor ha a közeledben van az ellenfél, mert ha lelőnek az idő lejárta után akkor se fegyvered se pénzed nem marad.

A CS:GO játékosok nagyon sok segítséget kapnak, hogy helyes döntéseket hozhassanak gazdasági kérdésekben. Míg sourceban, vagy 1.6-ban mindenkinek be kellett írnia kör elején teamsayben, hogy mennyi pénze van, és az irányító döntötte el, hogy a csapat abban a körben venni fog-e vagy sem, CS:GO-ban a scoreboardon illetve a kör elején a játékosok feje felett is láthatjuk, hogy kinek milyen az anyagi helyzete, illetve milyen fegyvere van.Nem ez az egyetlen könnyítés. Nemrégiben vezette be a Valve, hogy a scoreboard azt is jelzi, hogy ki melyik kört nyerte és hogyan, valamint, hogy hány ember maradt életben abban a körben az oldalakon. Sőt azt is megtaláljátok jobb oldalon, hogy éppen mekkora vesztő sorozatban van az adott csapat, illetve, hogy pontosan mennyi pénzt fognak kapni  akkor ha elveszítik az aktuális kört.

Ezekkel az eszközökkel már irányítóra sincs szükség, hogy el lehessen dönteni, van-e értelme vásárolni, mert van mindenkinek pénze, vagy inkább ecozzon a csapat. Használjátok ezeket az eszközöket és tartsátok fejben a két legfontosabb alapszabályt: A te pénzed a csapat pénze és vásároljatok egységesen.

Vásárlási stratégiák az első körökben

Az első három kör alakulása elég speciális a játék többi részéhez képest és általában elég kiszámítható is, ezért ebben a fejezetben megnézzük, hogy milyen vásárlási forgatókönyveket érdemes használni ezekben a körökben.

1. Pisztolykör

Sokszor hallhattátok, hogy az első kör, vagy pisztolykör a legfontosabb kör a játékban és ez így is van. Az első körön jó eséllyel ez első 2 kör sorsa múlik igazából. Ez azért van mert aki megnyeri az első kört gazdasági fölénybe kerül és sokkal előbb tud vásárolni rendes fegyvereket, mint az a csapat aki elbukja.

T oldalon talán a legcélszerűbb kevlárt venni a glockunk mellé. Néha, ha valami komolyabb első körös taktikánk van egy, vagy két játékos vehet füstöt vagy egyéb gránátokat, de egy páncélos glock rusht elég nehéz megállítani. Egyszer egyszer látni a profiknál, hogy feltűnik egy p250 vagy Dual Beretta, de leginkább csak az alap pisztolyok, kevlár és gránátok vannak.CT oldalon arra kell figyelni, hogy egy defuse mindenképp legyen a csapatban, ha netán letenné az ellenfél a bombát akkor azzal gyorsabban tudjuk hatástalanítani. Ezen felül a HE gránát szokott jó választás lenni, mert ha a Terroristák ész nélkül rusholnak akkor könnyen alájuk lehet vágni. Mindemellett aki olyan pozícióban van, hogy állnia kell a terroristák rohamát és nem tud elbújni valami biztonságos helyre annak jól jöhet a kevlár, hiszen amint a glockok eltalálnak kevlár nélkül az aimpunch hatása miatt lehetetlen lesz célozni.2. A második kör

Alapvetően háromféleképpen végződhet az első kör. A terroristák nyernek, a CT-k nyernek, vagy a CT-k nyernek, de a terroristáknak sikerült letenni a bombát. Mindhárom esetben más és más vásárlási stratégia lép életbe. Mivel az első kör elvesztése után 1900 dollár jár a vesztesnek 2018 óta. A meta azóta nagyot fordult. Sokkal több a második körös force buy. Illetve az első kör inkább csak két kört ér, nem hármat, mint régen.

2.a Terrorista győzelem az első körben

T oldalon ilyenkor kb 3400 dollárból, vagy kicsit többől gazdálkodhatunk. 1000 dollárért kevlárt és sisakot érdemes elsősorban venni majd 2000 dollárért Galil-AR-t vagy 1050-ért egy Mac10-et. Ha sikerült bombát robbantani akkor pár játékos még az AK-t is megengedheti magának. Igazából meg kell próbálni ebben a körben a lehető legjobb fegyvereket megvenni mer benne van, hogy a CT-k force-olni fognak azaz megveszik a limitált pénzükből azt amit tudnak és megpróbálják elhozni a második kört.CT oldalon kb 1900 dollárból plusz egy kis apróból gazdálkodhatunk. Ilyenkor egy dolgot kell eldönteni gyorsan. Akarunk e kockáztatni és pénzt fektetni egy olyan körbe amit csak kis esélyünk van megnyerni, de ha veszítünk akkor igazából két kör előnyt adunk az ellenfelünknek. Vagy bevállaljuk, hogy szinte biztosan elbukunk egy kört, hogy aztán egyenlő esélyekkel vágjunk neki a harmadik körnek. A legjobb választás ilyenkor eco-zni szerintem, azaz nem venni semmit. Maximum egy p250-t vagy egy HE gránátot. A lényeg hogy ne menjen a pénzünk 1700 alá, ha M1A4-ünk van, illetve 1500 alá ha M4A1 van kiválasztva CT fegyvernek. Ha ecozunk akkor következő körben végül is teljes felszereléssel várhatjuk az ellenfél támadását, igaz ezt a kört beáldoztuk ezért. Ha mégis a force mellett dönt a csapat akkor fel kell készülni arra, hogy vesztett köre esetén ugyanúgy egy eco-ra kényszerülünk. Így akár két körben is megengedjük az ellenfelünknek, hogy jobb felszereléssel játszon ellenünk.

A lenti képen az Ence force buy felszerelése van a NaVi ellen. Ha nem nyerik ezt a kört akkor a következőben mindenképp spórolniuk kell, mert csak 2400 dollárjuk lesz.Ezen a képen pedig a Furia CT eco köre vesztett első kör után. Látható, hogy a legkevesebb pénzzel rendelkező játékosuk is 4450 dollárral kezd majd a harmadik kört még akkor is ha veszítenek. Amire nagy esély van. De harmadik körben már AWP-re is lesz pénzük és jobb fegyverekkel állhatnak a Terrorokkal szemben.2.b CT győzelem az első körben

T oldalon, ugyanúgy mint CT-ként az előző példában, a legjobb döntés egy spókör vagyis az eco. Úgy vásároljunk, hogy 1300 dollár mindenképp maradjon a bankban így egy Desert vagy p250 pár gránáttal kiegészíve lesz a felszerelésünk. Force körnek is lehet értelme, de nagyon kockázatos. SMG-k M4-ek ellen fogunk menni és hacsak nem sikerül az ellenféltől fegyvert szerezni hamar, akkor nem sok esély van a kör megnyerésre.

A képen az Ence force köre vesztett első kör után. Mivel ezt elbukták a harmadik körben spórolniuk kellett és csak negyedik körre volt pénzük full buy-ra.CT oldalon kb 3400 dollárból gazdálkodhatunk, így azonnal sisakos kevlárt érdemes venni, a maradék pénzt pedig Famasra, vagy MP9-re kell költeni. Néha egy egy M4-re is lesz pénze a sok fraget szerzett játékosoknak a csapatban. 2.c CT győzelem, de lerakott bomba az első körben

T oldalon változik a vásárlási stratégia, hiszen a lerakott bombával kb 2700 dollárunk van. Ez nem elég egy full buyra, de nagyon közel van a két csapat gazdasága ilyenkor. Ha valamikor akkor ez a legjobb esély egy force buy megnyerésére.CT oldalon fel kell készülni a lehetőségre, hogy az ellenfél force-ol. És mint minden nyert körben a lehető legjobb fegyvereket megvenni.A két képen látszik, hogy olyan nagy eltérés nincs a két csapat felszereltsége között mint általában szokott lenni, ha a Terroristák nem raknak bombát. Ezek olyan körök amiket azért be lehet kockáztatni és jól bevásárolni.
Persze az eco ilyenkor is működhet, mert ha csak egy gyors bombarakást véghez tudunk vinni akkor megalapozhatjuk a következő 3-4 kör gazdaságát ezzel. A lenti képen a NaVi lerakott bomba után elvesztette a kört de csak pár desertet vettek és a harmadik körre koncentráltak igazán.Ott aztán teljes gránát arzenállal indultak harcba.
Vásárlási stratégiák a játék közepétől

A játékmenet innentől kicsit más képet kezd ölteni, a negyedik, ötödik körtől ugyanis mindkét csapatnak (jó esetben) stabil gazdasága van, ráadásul elkezd működésbe lépni a CS-be beépített esélykiegyenlítés amiről az elején már említést tettem, azaz minél több kört veszít az egyik csapat annál több pénzt fog kapni. Innentől már nem  olyan kiszámítható a játék és a nyert köröktől függően vagy spórkörök (eco) vagy fegyveres (full buy) körök váltják egymást. Néha előfordulhat, hogy becsúszik egy egy dupla eco vagy egy force buy. Ezekről fog szólni a fejezet,  illetve megnézünk pár hasznos trükköt, amivel a csapat gazdaságát lehet segíteni. 

Full buy vagy fegyveres kör

Minden a páncéllal kezdődik, amint azt egy régebbi cikkemben leírtam, a kevlár a legfontosabb felszerelésed. Páncél mellé kell sisak is (T oldalon mindenképp). Valamint egy puska, vagy M4 vagy AK, netán AWP. Ha lehet akkor úgy gazdálkodjatok, hogy még gránátokra is teljen mindenkinek. Fegyveres körben nincs igazán helye SMG-knek, shotgunoknak.* A fegyveres körök olyan 4000 dollártól kezdődnek azaz ha mindenkinek van legalább 4000 dollárja (lehetőleg persze több) akkor lehet rendesen vásárolni. Nagyon fontos, hogy minden esetben, tehát itt is a csapat összes pénzéből kell gazdálkodni. Tehát nem baj, ha valakinek csak 2000 dollárja van, ha a csapatban van valaki 7000 dollárral és tud neki fegyvert venni. Ha nem tudjátok megoldani a full buyt akkor a legbiztosabb, ha spóroltok. Bár vannak olyan szituációk amikor néha meg lehet próbálni egy Force buyt. De azt mindig tartsátok szem előtt, hogy a force buy néha csak elodázza a spórkört, cserébe rosszabb esélyeket biztosít a nyerésre mint az eco utáni Full buy. A fegyveres körök fegyver összeállítása oldalanként és  maponként különböző lehet, vannak pályák ahol jó ha van két AWP-tek de van olyan is, hogy nincs szükség egyre sem.* Persze ha már profi a csapatotok és az ellenféltől eco-ra számítotok akkor lehet néha egy egy kósza shotit vagy smgt venni, de ezek már nem az alap stratégia részei.

Eco kör vagy spórkör (eská) (half buy)

Az  eco lényege, hogy ezt a kört feláldozva és a kör végi loss bónuszt begyűjtve a következő körre tudjon a csapat full buyt csinálni. Egy spórkör kinézhet úgy is, hogy senki nem vesz semmit, de ha kijön a pénzből akkor egy egy gránát vagy egy jobb pisztoly is beleférhet.  Spórkört akkor szoktak hívni, ha a csapatban mindenkinek kevesebb pénze van mint 3500 dollár.  Vagy ha legalább 3 ember nem tud rendes fegyvert venni és dobni se tudnak egymásnak. A spórkörben lehet venni azért ezt azt, de arra mindenképp figyelni kell, hogy csak annyit költsön az ember, hogy a következő körben teljes felszerelést tudjon venni mindenki. Talán az egy jó ökölszabály, hogy 1900 alá ne menjen a pénzed. Igaz ez függ az aktuális loss bónusztól és attól, hogy melyik oldalon vagy éppen.

A lenti képen a NaVi eco-zik, igaz sok deserttel, de mindenki ügyel rá, hogy annyi pénze legyen a bankban amivel a következőben már rendes fegyvereket tud venni.Force buy (ráveszünk)

A Force buy sokféle lehet. Az egyik legtipikusabb, a nyert első kör utáni vásárlás illetve az oldal utolsó körében vásárlás akkor is ha nincs meg mindenkinek a teljes felszerelés. Az első kör után értelem szerűen meg kell venni minden lehetséges dolgot, hogy fenntartsuk a felszerelésbeli előnyünket az ellenféllel szemben ezzel jobb esélyt adva a kör megnyerésére. Az utolsó körben meg már nincs választásunk abból kell gazdálkodnunk amink van. 
Mindemellett lehet egy két olyan szituáció a meccsen ami indokolhatja azt hogy ne teljes spóroljunk, hanem megpróbáljuk minden áron megnyerni az adott kört. Egy ilyen helyzet lehet hogy terrorként buktuk ugyan a kört, de leraktuk a bombát és az ellenfél épp csak egy0 vagy két emberrel élte túl a kört és az elmúlt körökben is kevés emberük maradt életben ami leamortizálta a gazdaságukat. Ilyenkor, ha úgy érezzük, hogy hasonlóan küzdenek azzal, hogy rendesen felszereljék magukat fegyverekkel és gránátokkal, megpróbálhatjuk rávenni és kihasználni ezt.
Másik lehetséges alkalmazása a Force buynak, ha egyik vagy akár két játékosunknak olyan kevés pénze van, hogy spórkör után se lenne elég pénze rendes felszerelésre és persze dobni se tudunk nekik. 1500 dollárra például a kör végén kapott 1900 dolláros loss bónusz se elég a rendes fegyverek megvételéhez. Ilyenkor érdemes egy elkeseredett próbálkozást tenni a kör megnyerésére, akár egy M4-gyel egy SMG-vel és pisztolyokkal, és utána spórolni ha nem jön össze.

A lenti képen egy ilyen gazdaság nullázó Force buyt láthatunk a G2-tól akik az első kör megnyerése után elvesztették a második kört CT-ként amibe nagyon sokat invesztáltak. 1400-2200 dollárral inkább úgy döntöttek, hogy az 1900 dolláros kör végi pénz amit kapnak ugyanúgy spórolásra késztetné őket úgyhogy rávettek a desertekre.Amikor nem sikerül odafigyelni

Néha megeshet, hogy egy csapattársatok megveszi a fegyvert annak ellenére, hogy nektek nincs pénzetek, vagy csak inkább spóroltatok volna, mert nem akartatok egy foce buy-ba belemenni. Ilyenkor gyorsan kell döntést hozni. Ha van elég pénz hogy egy szedett vedett force-buyt összehozzatok, akkor vegyetek páncélt és fegyvereket és próbáljatok meg nyerni. Ez persze nem a legjobb dolog, de még mindig jobb mint elbukni azt a fegyvert és következő körben is úgy állni fel, hogy egy embernek nincs rendes fegyverzete. Ha nincs esély még force buyra sem, tehát egy az egy puskátok lenne úgy is és max pisztolyokat tudnátok venni, akkor inkább próbáljátok arra felépíteni védekezést, hogy az adott játékos túlélje a kört. Sajnos ha mindez T oldalon következik be ott a kimentés nem igazán opció, hiszen a társatok nem fog semmilyen pénzt kapni, ha pedig lelőnék időn túl akkor igazán nagy bajban vagytok.

Mentés/exit fregek

Vannak helyzetek amikor el kell fogadni, hogy elbuktátok a kört még mielőtt vége lenne. Tegyük fel egyedül maradsz és három terrorista lerakta a bombát. Ilyenkor egyáltalán nem szégyen arra koncentrálni, hogy a megmaradt fegyvert kimentsük, netán az ellenfél játékosait lelőjük ahogy elhagyják a lerakót (ezek az exit fregek) ezzel is rontani a gazdasági helyzetüket. Néha még az is szóba jöhet, ha a túlélés kétséges, hogy a pályáról kidobáljunk fegyvereket, hogy az ellenfél ne férjen hozzá például a drága a AWPnkhez. Arre természetesen számítsatok, hogy a fölényben lévő ellenfél fel akar kutatni és lelőni titeket, hiszen nekik is érdekük, a ti gazdasági helyeztetek rontása.
Terror oldalon a mentés nem igazán opció, hiszen a kört, az idő lejárása miatt elveszítő, de mégis életben maradt terrorista nem kap semmilyen juttatást a következő körre. Talán csak az AWP mentése az ami megengedhető így. Vagy ha nagyon jól állnak anyagilag a Terrorok akkor lehet ezt megúszni. Vagy, ha az AK-t mentő játékosnak sok pénztartaléka van.CT oldali megtakarítás

CT oldalon ha az adott körben tudjuk, hogy a terroristáknak sok pénze van nekünk meg kellene még egy füst vagy flash, megtehetjük, hogy csak kispáncélt (kevlárt) veszünk, sisakot nem. Mivel az AK vagy az AWP úgyis megöl ha fejbe lőnek vele, így a sisaknak CT oldalon csak akkor van igazán szerepe, ha pisztollyal vagy Galillal, netán valami SMG-vel jönnek a terroristák.

Pár jótanács

A két alapszabályt mindenképp tartsd be: A te pénzed a csapat pénze és vásároljatok egységesen.
Ha spóroltok ne vásárold magad 2000 dollár alá, így biztos lesz pénzed a következő körben rendes felszerelésre.
Ne vásárolj azonnal, várd meg mit csinálnak a társaid, ha nem vesznek te se vegyél.
Mielőtt AWPt veszel nézz körbe, hogy van e másnak is, nem kell-e dobnod inkább fegyvert egy társadnak. Nincs rosszabb mint egy nyerésben lévő T csapat akik az első bukott körük után 4 AWP-vel próbálnak kört nyerni.