images/news-pics/210_1431094650.jpg
Egér beállítások és érzékenység
2015.05.10 - 04:16KODIAK

** A cikk 2015-ben íródott azóta pár dolog változhatott **


Talán a legfontosabb periféria amit használsz az az egered. Fontos, hogy ez egy megbízható, pontos eszköz legyen. Érdemes időt és energiát szánni a megfelelő egér megtalálására. Szerencsére óriási választék van gamer egerekből. Kis keresgélés után mindenki talál majd magának megfelelőt.

A szenzor

A legfontosabb egy egér kiválasztásában az, hogy megbízható szenzorral rendelkezzen és kényelmes legyen. (itt egy lista a jó szenzokról) Az egérnek bírnia kell a hirtelen rántásokat, akármilyen gyorsan húzod, mindig pontosan kell tudnia követnie azt a mozgást. Olcsóbb, vagy rossz szenzorral rendelkező egerek ezt nem tudják kezelni, és egy gyorsabb rántásnál elszállnak. Az újabb, márkásabb gamer egerek általában elég jó szenzorral rendelkeznek ahhoz, hogy ezeket a gyorsabb rántásokat is le tudják követni, hiszen ez a legalapvetőbb feltétel aminek meg kell felelniük.
A legnépszerűbb egerekből itt egy kis lista: Zowie EC, SteelSeries Rival, SteelSeries Kinzu, Zowie ZA
Optikai vagy lézeres?

Leegyszerűsítve: az optikai egerek talán kicsit megbízhatóbban működnek mint a lézeresek. Azaz pontosítok. A lézeres egerek is igazából optikai egerek, csak a LED-jük lézert bocsájt ki. A működési elvük hasonló, az egyetlen különbség, hogy a lézer más hullámhosszon működik, ezért érzékenyebb a felület egyenetlenségeire. Illetve a lézeres technológia sajátossága, hogy azokban az egerekben, vagy negatív, vagy pozitív egérgyorsítás van. Nem véletlen, hogy egyik lézeres egér sem lett felkapott a profik körében. Én sem javaslom őket.

Kényelem

A kényelem nagyon fontos szempont, hiszen sokat fogod a kezedben tartani, ráadásul ahhoz, hogy jól tudd kezelni az egeret, kézre kell állnia. Sokféle egérfogási mód létezik és ehhez sokféle egér kialakítás is készült. Én személy szerint nagyon érzékeny vagyok arra, hogy milyen alakú az egerem, még a legapróbb görbületek, domborulatok is zavarni tudnak amiket nem szoktam meg. Azt javaslom, hogy mielőtt egeret választasz, mindenképp fogd a kezedbe, próbáld ki.Mi az a DPI?

Ami a legkevésbé fontos egy egér kiválasztásánál az az, hogy milyen DPI-t tud. Sajnos az egérgyártók azért, hogy el tudják adni az új egereiket, elkezdték azzal hirdetni őket, hogy egyre nagyobb DPI értékeket tudnak. Sajnos ez nem igazán jelent semmit, sőt néha még kifejezetten rossz is a magas DPI. Én azt javaslom, hogy az egereteket viszonylag alacsony, 400-1000 DPI között használjátok. Akit érdekel annak leírom, hogy miért, akit nem érdekel, az csak ugorja át a következő bekezdést.

A DPI (Dot Per Inch) vagy más néven CPI (Count Per Inch) vagy PPI (Poll Per Inch) azt mutatja meg, hogy mennyire érzékeny az egér, azaz hogy az egered 2,54 centiméter elmozdulása alatt a képernyőn hány képpontot mozdul el a kurzor. A 840 DPI azt jelenti, hogy 30 mikrononként mozdul akkorát az egér, hogy az egy képpontot ugrik a képernyőn. Minél magasabb a DPI érték, annál kisebb elmozdulást érzékel a szenzor, ami nem hangzik rosszul. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy a szenzor érzékelésének fizikai korlátai vannak és bizonyos DPI felett digitális analízissel készíti az egered a képet, amiből az elmozdulást számítja. Mivel ilyenkor részinformációkból dolgozik, néha hibázik. Ennek köszönhető ez a kép is, amin az látszik, hogy valaki különböző DPI beállításokkal rajzol hasonló ábrákat, és minél nagyobb DPI-t használt, annál egyenetlenebb vonalakat tud csak húzni, pont azért mert a szenzor ilyen érzékenységen már pontatlan. Tehát magas DPI-nél, főleg régebbi rosszabb szenzorokkal előfordulhatnak hibák. Én emiatt használok 450 DPI-t az egeremen, de 1000 DPI körül is biztos, hogy hibamentesen működnek a mai szenzorok. Szavazz itt, hogy neked mennyi az abszolút érzékenységed!
Itt egy táblázat arról, hogy milyen rangon milyen DPI-t használnak a játékosok (nagyrészük 400 és 800 körüli beállításokat használ). Nem véletlen az sem, hogy magas szinten a 400 körüli érték a nyerő.Polling rate

Az egér beállításánál érdemes az USB polling rate-et 500 vagy 1000 Hz-re állítani, ha nem annyin van. Ezzel a programmal tudod ellenőrizni, hogy mennyin megy az egered. Ez az érték határozza meg, hogy milyen gyakran kap információt a géped az egeredtől az aktuális pozícióját illetően. Minél magasabb Hz-en kommunikálnak, annál pontosabban működik az egered. 500 Hz-en az idő ami alatt az információ az egértől a géphez eljut 1 ms. 1000 Hz-nél ez 0,5 ms. A különbség elhanyagolható sok profi lehet hogy emiatt használ 500 Hz-et. Én személy szerint 1000 Hz-et használok mert kicsit folyamatosabbnak tűnik.
Ha valami miatt nem 500 vagy 1000 Hz-en megy az egered, akkor ez egér driverben tudod általában beállítani, vagy egy külső programmal.

Megjegyzés: Az 1000Hz-es polling rate lehet hogy egy kicsivel több processzor erőforrást igényel. (de erről nincsenek pontos adataim)

Wireless?

Wireless egeret én nem javasolnék, bár az újabb zsinór nélküli egerek (pl: Logitech G900) alig különböznek a kábeles társaiktól, azért bizonyos hullámok zavarhatják az egér pontosságát és az adatátvitel is kicsit lassabb lehet. De ha az ember körbenéz, nem nagyon lát profi játékost wireless egérrel nyomulni. Ez valószínűleg nem véletlen. Persze, ha szeretsz veszélyesen élni... :)

Egérgyorsítás

Semmiképp nem javaslom az egérgyorsítás bekapcsolását sem windowson, sem a játékon belül. Csében nagyon fontos az, hogy megbízhatóan tudd ugyanazt a formát hozni.
Normál esetben az, hogy a kurzor mennyit mozog a képernyőn (vagy hogy a karaktered mennyit fordul a játékban), attól kell hogy függjön, hogy mekkora utat tett meg az egered az egérpadon. így minden egyes alakalommal, amikor 2 centit mozgatod az egeret adott mennyiséget mozog a kurzor. Egérgyorsításnál nem csak az számít, hogy mennyit mozgattad az egeret, hanem az is, hogy milyen gyorsan, így ha két centit mozgatod lassan, és két centit gyorsan, akkor a gyors mozgás nagyobb elmozdulást jelent a kurzornak, ami egy laptopon lehet hogy jól jön, de egy FPS játékban nem. Hogy meggyőződj róla, hogy nincs bekapcsolva az egérgyorsítás, válassz ki egy pontot a falon, majd fordulj el nagyon lassan 180 fokot, aztán hirtelen rántsd vissza az egeret a kiindulási pontra. Ha pont azon a ponton áll meg (vagy azzal egy vonalban, mint ahogy nekem sikerült a videón) ahonnan elindultál, akkor nincs egérgyorsításod.Az egérgyorsítás több helyen is be lehet kapcsolva. Nézd meg az egér driveredet és ha ott be van kapcsolva, akkor kapcsold ki. Nézd meg a CS:GO beállításainál és kapcsold ki. Végül pedig lehet, hogy az operációs rendszerben van beállítva (Windows XP-ben volt). Ha ez a helyzet, akkor a legjobb, ha a konfigodba beírod m_rawinput 1, vagy a beállításoknál a rawinputot (nyers bemenet) ON-ra rakod.
Vannak persze játékosok, akik könnyen megszokják vagy kompenzálják az egérgyorsítás okozta pontatlanságot, nekik nem kell kikapcsolni, nem biztos, hogy jobbak lesznek tőle. Én személy szerint az ACCEPT gombot nem találom el MM-ben ha be van kapcsolva az egérgyorsítás.

Mekkora az ideális egérérzékenység?

Az, hogy játékban mennyi az egér érzékenységed, még nem definiálja pontosan, hogy hány centit kell mozgatnod az egeret, hogy 180 fokot fordulj. Mint fentebb leírtam az egered DPI beállítása is azt befolyásolja, hogy mennyire érzékeny az egered. Ha összeszorzod a játékbeli érzékenységedet és az egered DPI-jét akkor az a szám, ami meghatározza pontosan azt, hogy milyen egér érzékenységgel játszol, hívjuk ezt abszolút érzékenységnek. Tehát ha a játékban 2-es a szenzid és 450 DPI-n van az egered, akkor az abszolút érzékenységed 900.
Az alábbi táblázatban az látszik, hogy minél magasabb rangú valaki, annál inkább közelít az abszolút érzékenysége az 1000-hez. A Global Elit kilóg a listából, de az simán lehet a kicsi minta miatt.
(forrás: tobyscs.com)

Miért ilyen alacsony érzékenységet használnak a jobbak? A CS:GO játékmenete miatt részesítik előnyben az alacsony érzékenységet. Általában ha jól játszol, akkor tudod, hogy hova kell nézned, és ha jó csapattal játszol akkor kevésszer kell nagyon forgolódnod. Leginkább arra kell koncentrálnod, ami közvetlen előtted van, az ott érkező ellenfeleket pedig alacsony érzékenységgel pontosabban lehet eltalálni.
Ez persze nem jeleni azt hogy neked is kötelezően magadra kell erőltetned az alacsony érzékenységet, ha az nem kényelmes. Van egy módszer amivel megkeresheted a neked ideális érzékenységet:Mit használnak a profik?

Azt is érdemes  megnézni, hogy a profik mivel játszanak. Ebből a táblázatból ezt is megtudhatod. (még frissebb verzió itt)Kicsit elemezgetve a táblázatot az derül ki, hogy a profik átlagosan 980-as abszolút érzékenységet használnak. A legalacsonyabb m0Enak van 480-al a legmagasabb Zeusnak 2640-el. Szinte mindegyikük vászon egérpadot használ, és a SteelSeries és Zowie egerek a legnépszerűbbek a körükben.
Én egy Zowie ZA13-at használok, azelőtt pedig egy Zowie AM-em volt, amióta az utolsó 1.1a-m is kipurcant. Erről bővebben itt.

Click latency

Van egy érdekes tulajdonsága még az egereknek amit lehet hogy érdemes számításba venni a vásárlásnál. Az internet legmélyebb bugyraiban igazi geekek azt is lemérték, hogy egyes egerek mikrokapcsolói (gombjai) mennyi késéssel jeleznek a számítógépnek. Értelem szerűen minél kisebb a click latencyje az adott egérnek annál gyorsabban kommunikál a gombja a géppel. Pár ms-t ezzel is lehet spórolni, hogy olyan egeret veszel aminek alacsony a click latencyje. Arról, hogy a mostani egerek milyenek ebben a tekintetben itt tájékozódhatsz. Ezek a tesztek nem hivatalosak semmilyen szinten, de ha igazán maximalista vagy akkor figyelembe veszed ezt is egér választásnál.

Egérpad

Kezdő játékosok egy része elsőre nem is veszi észre, hogy milyen fontos a felület amin az ember játszik. Nem lehet minden felületen ugyanazt a kényelmet és irányítást elérni. A profik nagy része gumírozott talpú textil egérpadot használ. Ez nem véletlen, a textilen kényelmesen tudod mozgatni az egeret, az egér teflon talpai nem mennek tönkre és textil padokból is vagy gyorsabb (jobban csúszó) vagy lassabb (puhább, kevésbé csúszós), így mindenki megtalálhatja a neki ideális arabot. Egérpadnak én természetesen a KODIAK pad XXL-t használom. Ez körülbelül olyan minőség mint a QCK+, csak kicsit talán gyorsabb felületű.

Kézméret

Más kézméretekhez más egerek passzolhatnak. Könnyen lehet hogy neked nem a legjobb egérre hanem a kezdbe legjobban illő egérre van szükséged. Erről bővebben itt olvashatsz: ESPORT1.HU

Ha lusta voltál elolvasni

Összefoglalva ezekre figyelj:
  • Kényelmes egeret válassz, ami nem lézeres és nem kábel nélküli
  • Ne használj egér gyorsítást
  • A DPI-t 400-1200 között válaszd meg
  • A DPI és a játékban használt egér érzékenység szorzata 800-1400 között legyen
  • Az egeret 1000Hz-en használd 
  • Az m_rawinput 1-en legyen

Források:
PCGamer
HowToGeek
Tobyscs
Prohardver