images/news-pics/202_1430607229.jpg
Lövés technika CS:GOban
2015.05.23 - 06:00KODIAK
Most, hogy tisztáztuk a hitbox fogalmát, térjünk rá a CS:GO lövéstechnikájára. Minden fegyverrel kicsit másképp kell lőni. Van amivel futhatsz lövés közben, van ami csak egyhelyben állva pontos. Nézzük át gyorsan, hogy milyen fegyvereket érdemes a leginkább begyakorolni.

Fegyver kategóriák

A pisztolyokat nem lehet megúszni, tudni kell szinte mindet használni. Természetesen a P2000/USP és Glock18 nagyon fontos fegyverek, hiszen az első körök ezeknek a helyes használatán múlnak. Fejpáncélos ellenfelek ellen sajnos ezek a pisztolyok nem túl erősek, így egyéb esetekre érdemes megtanulni használni a maradékot is. A pisztolyok futásból sokkal pontosabbak mint a puskák, gyorsabban is lehet mozogni velük, kevésbé lassítanak a téged eltaláló golyók is (erről bővebben itt). A CZ-75 kivételével félautomaták, így természetesen másképp kell velük lőni mint a puskákkal. Érdemes megemlíteni azt hogy a Desert Eagle kilóg a sorból, mivel az mozgás közben sokkal pontatlanabb lesz mint társai, így azzal leginkább csak egy helyben állva tudunk majd fregelni.A második legfontosabb fegyverkategória a puskák. CT oldalon az M4/Famas, T oldalon a AK/Galil kombót kell tudni használni. Mindemellett ha valaki jól AWP-zik vagy az autosnipereket jól használja az jól jöhet. A puskák legfurcsábbika a Scout vagy SSG08. Ezzel a távcsöves puskával mintha nem hatnának rád a játék alapvető szabályai, ugrásból, futásból, esésből, mindenhogy teljesen pontos marad.

A géppisztolyok közül a márciusi update óta érdemes párat használni bizonyos szituációkban. Főleg az MP7, a MP9 és a Mac-10 az, amiket érdemes gyakorolni. A géppisztolyoknak (SMG) kifejezetten futás közben lehet igazán kihasználni az előnyeiket. Hiszen futva nehezebb célpontnak számítunk, mégis viszonylag pontosan lőhetünk velük.

A shotgunok közül is előfordulhat, hogy használnod kell párat, így egy kicsit azokkal is érdemes foglalkozni, de leginkább csak azután, ha minden más fegyvertípussal magabiztosan bánsz. Cserébe a nehéz géppuskákkal nem kell megtanulnod  lőni, hiszen a játékban elenyésző szerepet kapnak.Lövés típusok

Lövés mozgás közben (run and gun)

A legtöbb fegyver alkalmatlan arra hogy mozgás közben lőj vele, de van pár kivétel. A pisztolyok csak kicsit lesznek pontatlanabbak futás közben, a géppisztolyok pedig pont mozgás közben a leghatékonyabbak. És természetesen az SSG08 is teljesen pontos marad futás közben. (Javasolt fegyverek ehhez a technikához: TEC-9, SSG08, MP7, MAC-10, Glock18, CZ-75)

Egy golyó (one tap)

Ha egy helyben állva egy golyót lősz ki az általában pontos lesz. Itt is van egy kis pontatlanság, de mégis ez a legbiztosabb módja, hogy eltalálj valakit. A lövések között mozoghatsz is, de a lövés pillanatában mindenképp állj egy helyben. (Javasolt fegyverek ehhez a technikához: USP-S, Desert Eagle, AWP, AK-47, M4A1-S)

Rövid sorozat (burst)

Két három golyós sorozatokkal még viszonylag hatékonyan tudsz célozni. Ezt a technikát gyakran kombinálják jobbra balra oldalazgatással, hogy amíg a fegyver visszarúgása csökken addig se lőjön az ellenfél álló célpontra. Ezt szokták gyakran ADAD-zésnek hívni. Fontos, hogy a lövés pillanatában egy helyben állj, különben pontatlan lesz a lövés. (Javasolt fegyverek ehhez a technikához: USP-S, Desert Eagle, AWP, AK-47, M4A1-S)

Rota, tunk, hosszú sorozat (Full auto)


Ilyenkor egy helyben állva nyomod a gombot, a fegyvered meg ontja a golyókat ahogy a csövön kifér. Ilyenkor látszólag össze vissza mennek a lövedékek, de korántsem lehetetlen ezt korrigálni. Minden fegyver sajátos szórás mintával rendelkezik, tehát, ha egy helyben megállsz és mindenfajta korrigálás nélkül kiüríted a tárat a falra akkor mindig valami hasonló mintát kapsz. Ettől a mintától a golyók mindig csak kicsit fognak eltérni, de ha megtanulod, hogy hogyan mozgasd az egeredet tunkolás közben akkor egész pontosan tudsz egy helyre sok golyót kilőni. (Javasolt fegyverek ehhez a technikához: AK-47, M4A1-S, M4A4, Famas, Galil-AR)

Ezen a linken találod meg a fegyverek mintáit illetve az azt kompenzáló egérmozdulatsort:
steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=243468228
Hasznos ezeket memorizálni, gyakorolni, hogy megtanuld a fegyvereket helyesen használni.
A fentiekből kiderül, hogy egy egy fegyver használatának elsajátítása sok idő. Ezért is van, hogy a profik sem használnak minden fegyvert a CS:GO népes fegyverarzenáljából. Azt is fontos megemlíteni, hogy a vásárlási stratégia miatt (erről majd később írok) bizonyos fegyvereket nem érdemes használni, ha komolyan szeretnél játszani. Itt egy részletes tábázat az összes fegyver statisztikájával, ahol össz etudo őket hasonlítani.

Mire figyelj?

Nem elég tudni, hogy melyik fegyvert hogy kell használni, van pár egyszerű szabály amit ha betartasz sokat lendíthet a játékodon.
  • Mindig fejmagasságban tartsd a célkereszted
  • A sarkokra tarts ne a sarkon túlra
  • Mindig próbálj egyszerre csak egy ellenféllel küzdeni
  • Ne mutasd magad túlságosan (ne lásson rád egynél több ellenfél)
  • Lőj előre, ha ellenfélre számítaszElső és legfontosabb dolog, hogy a célkereszted mindig fejmagasságban legyen, ne a földet nézd, ne rángasd össze vissza, hanem tedd a sarokra ahonnan az ellenfelet várod és csak akkor mozdítsd el onnan ha egy másik ellenfél kerül a periférikus látásodba.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy előre a sarkon túlra céloznak, mint a videóban az infernos példa. Hacsak nem vagy benne teljesen biztos hogy az ellenfél azon a sarkon lesz, inkább végig a fal mellett tartsd a célkeresztet nehogy meglepjen azzal, hogy mégsem oda állt.
Ne menj túlságosan előre, dust2 röviden például ne fuss be azonnal ha teheted, hanem egyesével nézd meg a pozíciókat, nincs e ott ellenfél, nehogy egyszerre többen lőjenek rád.
Ha ellenfélre számítasz és nem  baj ha elárulod magad, lőj előre. Az ilyen lövésekre nem tud reagálni senki.
Ha több ellenfél ellen harcolsz, próbálj úgy mozogni, hogy a terep és a fedezékek takarjanak a többitől, míg te az egyikkel harcolsz, így mindig csak 1v1 szituációkat kell megnyerned. Itt is egy példa erre.

A CS eleve egy nehéz játék, ne hozd magadat nehezebb szituációba mint az ellenfeled, inkább törekedj arra, hogy ö kerüljön kellemetlenebb helyzetbe. Ha lehet, akkor ketten támadjatok az ellenfeletekre és lehetőleg két irányból egyszerre. De erről majd egy másik cikkben írok.

KÖVETKEZŐ RÉSZ