images/news-pics/199_1430583851.jpg
Hogyan gyakorolj?
2015.05.29 - 08:09KODIAK

Nagyon szerencsés a CS:GO közösség, hogy rengetegféle lehetősége van a játékosoknak a fejlődésre. Régen botozhattál, DM-ezhettél és publikolhattál vagy gyakorló meccseket játszhattál és ebben merült ki a felkészülés a LAN-okra, versenyekre. Ma már rengeteg más alternatívád is van. Két fő fajtája van a gyakorlásnak. Az egyik az egyéni fejlődésre koncentrál, arra, hogy fejlesszed a saját skilljeidet, ügyességedet, hogyan gyakorold a lövéstechnikát, ezekkel kezdem majd a cikket. A másik a csapatjáték, játékintelligencia fejlesztésére irányul ezekről a cikk végén írok.

DM-ezés
Amit fejleszt: célzás, reflex, több ellenfél elleni küzdelem, egyéni skill
Kell-e társ hozzá: igen, online lehet csak

A legrégebbi módja a gyakorlásnak a a Death Match. Kétféleképp találhatsz DM szervert, vagy a play now menüben kiválasztod a deathmatch-et, vagy felmész egy olyan közösségi szerverre ahol Death Match mod megy. Itt tudod fejleszteni a reflexeidet, megszokni az ellenfelek mozgását, felkészülni a több ellenfél elleni küzdelemre. Ez az egyik leghatékonyabb gyakorlás, mivel rövid időn belül nagyon sok szituációt kell megoldanod, egyszerre sok ellenfél ellen is meg kell védened magad, de amint meghalsz újra spawnolsz és nem kell várakoznod. DMen te választod meg a fegyvereidet. Itt is azt javasolnám, hogy szánj időt olyan fegyverek gyakorlására is amik nem mennek annyira. Például menj fel DMre ahol fegyveres ellenfelek ellen Fivesevent/Tec-9-et gyakorolsz, vagy itt tudod megtanulni a Famas és Galil használatát is az AK és az M4 mellett. DM-ezni is sokféleképp lehet, vannak HS mod szerverek ahol csak a fejlövések sebzik az ellenfelet, vannak csak pisztoly DMek, ahol mindenki kis páncéllal és pisztollyal rohangál, itt tudsz felkészülni az első körökre. Van sok szerver amik statisztikát is vezetnek, így tudod nézni, hogy mennyit játszottál, hogyan mennek az adott fegyverek amiket gyakoroltál.BOT-ozás
Amit fejleszt: egyéni skill, reflex, hitbox megszokás
Kell-e társ hozzá: nem, egyedül/offline is lehet

Szintén régi és egyszerű módja a gyakorlásnak a botozás. Ilyenkor bemész egy általad kreált szerverre egyedül (Játék botok ellen). Betöltesz egy botgyak.cfg-t és lövöldözöl a botokra. Értelemszerűen fontos, hogy ne csak az legyen a célod, hogy minél több botot megölj, hiszen ezek nem is lőnek vissza, hanem az, hogy gyakorold a mozgás technikádat, a célkereszt pozicionálást, a szórás kompenzációt. Megtaláld, hogy hova érdemes célozni a modellen, illetve, hogy megszokd, hogy a modell mennyire fedi a hitboxot. Az, hogy mennyire lesz hatékony a BOT-ok elleni gyakorlásod az nagyrészt tőled függ. Attól, hogy ennyire tudod magad rákényszeríteni, hogy azokat a dolgokat gyakorold amik nem mennek. Van aki alap pályákon szeret botozni, van aki kisebb, direkt ilyen gyakorlásokhoz készített pályákon.


Én ezt a pályát javaslom, iratkozz fel rá. Ezt a cfg-t töltsd le, tömörítsd ki és másold be a konfigjaid közé. Erről bővebben itt olvashatsz. Válaszd ki a botok elleni játékot, menj a workshop fülre és válaszd ki az aim_map2_go pályát. Miután betöltött, a konzolba írd be: exec botgyakBot cfg nélkül is lehet botok ellen gyakorolni. Rengeteg pálya is van a workshopban (műhely) amik erre vannak kitalálva. Felsorolok itt néhányat amiket én hasznosnak tartok. Iratkozz fel rájuk és akkor megjelennek a játékban a workshop fül alatt.Aim Botz
Az egyik kedvencem ez a pálya. Állíthatod a botok mozgását, a fedezékeket. Tökéletes oldalazó ellenfelek elleni gyakorlásra ami a játékban hasznos lehet. Scream is ezen gyakorol néha.


Workshop link (Aim Botz)

Gyakorló  központ
Ezt a pályát azért szeretem, mert sok fajta dolgot lehet gyakorolni rajta. Van távolra lövés, fakapu résen ellövés, több irányból támadó ellenfelek. kuLi így gyakorol ezen a pályán.


Workshop link (Training Center)

Megjegyzés: Minden pályán mozogva gyakorold a lövést ne egy helyben állva, mert a legnehezebb azt megszokni, azt ahogy összehangolod a mozgásodat a lövéssel.

Lövés gyakorlás
Amit fejleszt: egyéni skill, reflex, szórás kompenzálás
Kell-e társ hozzá: nem, egyedül/offline is lehet

Botok nélkül is lehet gyakorolni Workshopos pályákon. Ugyanúgy válaszd a botok elleni játékot és válogass a  workshop pályák közül amikre feliratkoztál. A lövéstechnikádat és a szóráskompenzációdat ezeken a pályákon tudod fejleszteni.

Aim training
Az egyik legrégibb célzás gyakorló pálya. Reflexeket fejleszti, végletekig testre szabható, az egyetlen hibája, hogy nem botokra hanem kis mozgó körökre kell lőni. Friberg is ezen gyakorol, szal annyira rossz mondjuk nem lehet.


Workshop link (training aim)

Szórás kompenzálás
Jó kis gyakorló pálya ahol az előző cikkben leírt szórás kompenzáló mozdulatokat tudod gyakorolni.


Workshop link (Recoil Master)

Szórás kompenzálás konfiggal
Gyakorolhatod a szórás kompenzációt egy egyszerű konfiggal is.


Ehhez másold be a konzolba ezt a sort:
sv_cheats 1; sv_infinite_ammo 2; view_recoil_tracking 1; weapon_recoil_view_punch_extra 0; weapon_accuracy_nospread 1; mp_startmoney 16000

Annyit érdemes megjegyezni, hogy két részből áll a szórás. Az úgy nevezett recoil patternből, ami minden fegyverre jellemző és itt vannak kigyűjtve. Ha ezt megtanulnád pontosan korrigálni akkor egy pontba tudnád lőni az összes golyót, mégse oda mennek mind. Ez nem azért van mert ügyetlen vagy, hanem azért mert ezen felül  minden egyes golyo becsapódása egy kicsit eltér valamilyen irányba egy random értékkel ezt hívjuk spread-nek. A weapon_accuracy_nospread 1 parancs ezt szedi ki, így a golyók nem térnek el a recoil patternről, tehát akár meg is lehetne csinálni, hogy minden golyó egy pontba megy ha ügyes vagy. Persze ezt a parancsot csak gyakorlásra lehet használni, hiszen sv_cheats 1 kell hozzá.

Megjegyszés: Amikor a szórás kompenzációt gyakorlod, akkor ne a célkereszten legyen a szemed, hanem arra koncentrálj, hogy hova csapódnak be a golyók.

1v1 Arena
Amit fejleszt: reflex, 1v1 szituáció, egyéni skill
Kell-e társ hozzá: igen, online lehet csak

Vannak úgynevezett 1v1 Arena szerverek a közösségi szerverek között, itt egy pálya sok egyedi arénából áll ahol csak egy ellenféllel kell megküzdened mint egy újkori gladiátor. Itt is választhatsz fegyver preferenciát, kérheted, hogy legyen néha AWP-d, vagy pisztolyod (ilyenkor persze az ellenfelednek is az lesz). Én személy szerint szeretem ezt a gyakorlási formát. Nem anynira intenzív mint a DMezés, de egy átlagos CS:GO meccs is álltalában úgy épül fel, hogy várakozol, ami alatt lankadhat a figyelmed, utána meg azonnal meg kell nyerned egy 1v1 szituációt, hogy lehozhassátok a kört. Sok 1v1 Arena szerver ráadásul olyn pályákat használ amik egyes pályák fontos részei, pl. inferno banán, vagy mirage mozi.Mozgás gyakorlás
Amit fejleszt: ugrás, mozgás, airmove, egyéni skill
Kell-e társ hozzá: nem, egyedül/offline is lehet egy részét gyakorolni

Mozgás, ugrás gyakorlásra is több lehetőség van. Javaslom a surf szervereket, mert ott tudod jól elsajátítani az airmove-ot. Ezeket a közösségi szerverek között találod, keress a surf szóra. Illetve vannak kifejezetten ugrás gyakorlásra készített pályák. Mint például a Jumps training. Itt hasznos ugrásokat gyakorolhatsz.


Workshop link (Jumps training)

Retakes
Amit fejleszt: csapatjáték, egyéni skill, játékintelligencia
Kell-e társ hozzá: igen, online lehet csak

Szintén a közösségi szerverek között találod azokat a szervereket amik Retakes mod-ot futtatnak. Ezeken a szervereken 4-10 játékos lehet egyszerre, és onnan indul a kör, hogy a Terroristák benn vannak a lerakón és rakják a bombát. Ebből következően a CTknek 35 másodpercük van, hogy visszafoglalják a lerakót és felszedjék a bombát. Gyors játékmenet és nagyon jó szituációs gyakorlatok ezek.Gránát gyakorlás
Amit fejleszt: játékintelligencia
Kell-e társ hozzá: nem, egyedül/offline is lehet

Alapvetően én azt javasolnám, hogy nézd meg a gránát dobós tutorialokat az oldalon és próbáld reprodukálni őket egy üres szerveren, offline módban. Lehet hogy neked nem pont úgy fog működni az adott gránát, vagy inkább máshonnan dobnád, kísérletezz, találj ki újakat, gyakorolj. Ehhez itt egy config ami segíthet.
Ezen felül vannak pályák is amik lépésről lépésre elmagyarázzák, hogy hogyan kell a gránátokat dobálni.


Workshop link (inferno)
Workshop link (mirage)
Workshop link (cache)
Workshop link (dust2)

Public
Amit fejleszt: egyéni skill, játékintelligencia
Kell-e társ hozzá: igen, online lehet csak

Nem rossz gyakorlás, simán csak a valve casual szerverein játszani, vagy más publikus közösségi szervereken. Az ember megtanulja a játék alapjait. A csapatjátékból általában igen keveset látsz, de sokkal jobban tudsz pozíciókat gyakorolni, szögeket megszokni, mint BOTok elleni gyakorlás során.MatchMaking (versengő) / Faceit
Amit fejleszt: csapatjáték, egyéni skill, kommunikáció, játékintelligencia
Kell-e társ hozzá: igen, online lehet csak

Én mindenképp jó gyakorlásnak tartom a versengőt még akkor is ha jó pár csalóval összefut az ember. Itt is tudod gyakorolni a szögeket, a lövést és az időzítéseket. Itt tudod kipróbálni a gránátokat amiket begyakoroltál, hogy működnek e igazán, tényleg vakul e az ellenfél, tényleg takar e a füst, stb. Csapatjátékra is szükséged van, kommunikációra is ahhoz hogy sikeres legyél MM-en. MM alternatívájának a faceit.com. Ez majdnem úgy működik mint az MM, csak jobb, 128 tickes szervereken és talán kevesebb csalóval. Regisztrálj, válassz laddert és már tudsz is játszani.PCW-k (gyakolró meccsek)
Amit fejleszt: csapatjáték, egyéni skill, kommunikáció, játékintelligencia
Kell-e társ hozzá: igen, online lehet csak

Leghasznosabb felkészüléseket a csapatoddal együtt tudod elvégezni. Igaz a gyakorló meccsekhez ellenfeleket is kell találni ráadásul jó ha van saját szerveretek is. Persze lehet a csapatoddal is MM-ezni vagy faceitezni. Ha pcw-ket akartok szervezni ahhoz be kell jutni pár olyan facebook csoportba ahol lehet gyakorlópartnereket keresni. Nem tudok sajnos iylen csoportokat mondani, de ha ti tudtok ilyenekről, akkor a kommentek közé írjátok le.

Nem írtam az arms race és a demolition játékmódokról,  de ezeket én nem is tartom igazán jó gyakorlásnak. Nem szimpatikus, hogy olyan fegyverekkel kell rohangászni amiket a játékban nem használnék soha.
Lezárásképpen megkérdeztem pár top játékost, ők hogyan gyakorolnak.

Flash:
Botok ellen,  meg DM-en is gyakorlok, de a DM a leghatásosabb szerintem. Azt hiszem mindenkinél úgy megy, hogy ha felmegy DM-re kicsit pontatlan eleinte, de 20-30 perc után már belejön és nagyon is pontos lesz. Én hang nélkül szoktam DM-ezni, úgy jobban a reflexeidre vagy bízva. Az alap mapokon szoktam gyakorolni és zenét szoktam közben hallgatni.

Deadfox:
Szinte csak DM-ezek egyszerre egy órát.  egyik mapon AK, másikon M4. Ha viszont botozok akkor aim_warmup_d AK gyakorlásra aim_awp_prac AWP-hez.

V1CE:
Én botok ellen gyakorlok főleg, 500-500 fregig tolom mindkét fegyverrel. (ak,m4)

Gabesson:
Gyakorlásképp DM-ezek ami a skillt (szem, kéz koordináció) illeti. Botok ellen egyáltalán nem játszom. Teljesen változó a motiváltságomtól függően, hogy mennyit gyakorlok, eventektől is függ, de hangulattól is. Az alap mapokon tolom public szervereken.

Res1st:
Én annó csak dm-en gyakoroltam, mert az hasonlít a leginkább egy valódi szituációra és gyors intenzív odafigyelést igényelt. Plusz anno amíg nem volt ez az FFA-s gyökérség, addig tök sokat fejlesztette ez a minimapra való odafigyelést és annak a gyors értelmezését. A botokkal az a baj, hogy kiszámíthatóak és nem realisztikus a mozgásuk. Robotikusan be lehet vele gyakorolni a dolgokat. DM-ből elég kb napi egy-másfél óra egy héten 5-ször és 1 hónap alatt el fogod érni kb a teljesítő képességed határát. Onnan már csak tudatosan érdemes fejleszteni. Pl: Ma csak tunkolok, holnap csak pontozok és csak fejest próbálok lőni.

kuLi:
Itt beszél erről.