images/news-pics/160_1429396893.jpg
CS:GO videó készítés 1. Rész
2015.04.26 - 18:01KODIAK

Az első részben a CS:GO videó készítés alapjairól és a videókészítéshez használt programok kezeléséről olvashattok. A szöveget Mr. fordította paniq1337 írása alapján és KODIAK rektorálta.

Mielőtt bármibe belekezdnél, győződj meg arról, hogy a merevlemezeden elegendő a szabad tárhely. Egy videó összeállításához szükséges háttéranyag akár 500GB tárhelyet is igénybe vehet, függően a felvételek hosszától, illetve felbontásától.

Ha nem vagy benne biztos, hogy az általad kívánt videó elkészítéséhez mennyi tárhelyre lesz majd szükséged, a Half-Life Advanced Effects programon belül található fájl méret számító a segítségedre lehet.  Fontos fejben tartani, hogy ezek megbecsült értékek, melyek a legrosszabb forgatókönyvet veszik figyelembe, tehát a fájlok mérete általában kisebb lesz.Ajánlott softverek:

VirtualDub (ingyenes)
AviSynth (ingyenes)
Legion 2.0 (ingyenes)
Sony Vegas PRO (elérhető 30 napos ingyenes próbaverzió)
Bármely modern kodek csomag (K-Lite mondjuk)
Half-Life Advanced Effects (HLAE)
FRAPS (Sajnálatos módon az ingyenes próbaverzió egy vízjelet hagy az elkészült videón,  ezért a FRAPS használata opcionális. Többet olvashattok erről a cikksorozat videófelvétellel foglalkozó részében.)

Ezek mellett használható bármely olyan szoftver, ami alkalmas az általad megadott FPSen folyamatos és tömörítetlen AVI videó készítésére.  Azonban a cikksorozatban csak a FRAPS kezeléséről lesz szó.
A következő lépés a CS:GO és a HLAE indiítási beállításainak konfigurálása. Csomagold ki a HLAE-t, majd indítsd el a .exe fájl megnyitásával. Kattints a ’Tools’ menüpontra, majd válaszd ki a ’Developer’ gombon belül található ’Custom Loader’-t.Ennek kell megjelennie:


Itt meg kell találnod a  Hook DLL és a CSGO.exe fájlod helyét, illetve konfigurálnod az indítási beállításokat:


  • A Hook DLL fájlod a HLAE mappáján belül, AfxHookSource néven találod meg.
  • A CSGO.exe fájlod a Steam mappéján belül a következő helyen találod: \steamapps\common\Counter-Strike Global Offensive.
  • Pár indítási beállítás alapértelmezett módon jelenik meg, ezekhez nem érdemes hozzányúlni, mert a játék problémamentes indítását biztosítják.
  • A –windowed parancs kivételével tudod a HLAE-t 1920x1080-as vagy bármely más általad preferált felbontásban futtatni, azonban a múltban több probléma is felmerült a teljes képernyős üzemmódban. Ennek ellenére ez erősen ajánlott a képminőség és képarány hibáinak megelőzése érdekében.
  • A –w és –h paraméterek állításával tudod szabályozni a program felbontását. Én 1280x720-at használok, aminek a beállításai –w 1280 és –h 720.  Bármilyen egyedi felbontás megvalósítható, azonban tapasztalataim alapján a 16:9-es arányú felbontások (1280x720, 1920x1080) adják a legjobb képet.  Ha nem vagy benne biztos, hogy egy általad használni kívánt felbontás 16:9-es, akkor oszd el az első értéket 16-al, majd a másodikat 9-el, és ha a kapott értékek megegyeznek, akkor biztosan 16:9-es.
  • A legfontosabb indítási beállítás a –insecure, mivel a HLAE technikailag egy hack. Tehát a HLAE, online játékon belüli, bekapcsolt VAC-al való futtatása VAC eltiltást eredményezhet. Ennek elkerülése érdekében ez a parancssor megakadályozza a VAC indulását.  A következő képen látható üzenet jelzi, hogy a Valve Anti-Cheat ki van kapcsolva.Az ’OK’ gombra kattintást követően, a kovetkezőket kell, hogy lásd a játék konzoljában.Ez azt jelenti, hogy a Hook DLL fájl betöltésre került. Ha beírod a mirv szót a konzolba, akkor pár érdekes parancsot találhatsz, azonban ezekkel egyelőre nem foglalkozunk.
Ha nem a HLAE felhasználásával készítesz videót, akkor a –w, -h, -windowed és –insecure parancsokat a CSGO indítási beállításaiba is be tudod illeszteni. Azonban fontos megjegyeznem, hogy GOTV demó alapanyaggal, külső nézetű mozgókamerás felvételek készítése csak a HLAE-n belül lehetséges. POV (Point of View, avagy belső nézetes kameraállású) mozgókamerás felvételek a HLAE használata nélkül is megvalósíthatóak, viszont ez a módszer nem alkalmas a saját akcióid felvételére.Ezt követően állítsd a CSGO videó beállításaid a lehető legjobbra, a szebb képanyag elérése érdekében. Én a következő beállításokat használom.Anno az 1.6-ban a játéknak nem voltak ennyire kifinomult videó beállításai, mint például az élsimítás vagy a textúra szűrés, ezért a videókártya driverén keresztül kellett manuálisan beállítani őket. Szerencsére a CSGO-ban ilyen problémák már nem állják utunkat, ezért nem érdemes a drivered alapértelmezett beállításaihoz hozzányúlni (a V-Syncet leszámítva, hiszen az fps korlátozás elkerülése érdekében, ez a beállítás ki kell, hogy legyen kapcsolva).

Ezt követően szükségünk lesz egy videókészítő konfigurációra, ami annyiban könnyíti meg a dolgunkat, hogy nem kell minden alkalommal egyesével beirogatni a kívánt parancsokat a konzolba.
Én ezt a konfigurációt használtam az egyik videómban (lent), ami pár billentyűparancsot is tartalmaz. 


Mielőtt beüzemelnéd ezt a konfigot, győződj meg arról, hogy az általad játékra használt konfiguráció read-only módban van, különben a CSGO előszeretettel okoz problémákat új billentyűparancsok beállítása vagy bizonyos értékek megváltoztatása közben.

Másold be a letöltött fájlt a \steamapps\common\Counter-Strike Global Offensive\csgo\cfg mappába, majd a játék indítása után, írd be ezt: exec mm.cfg a konzolba. Ha mindent jól csináltál, a következőt kell, hogy lásd.FIGYELEM! Ez a konfiguráció 300 vagy annál magasabb fps tartalmú videó felvételre lett tervezve. Egy játék bug miatt a demó visszajátszásánál nem lesz hallható hanganyag, azonban ennek a problémának a kiküszöböléséről a cikksorozat felvétellel foglalkozó részében olvashattok.

Az előkészülethez szükséges utolsó lépés a demók beszerzése. Ez sok módon lehetséges, például a barátaidon, a YouTubeon vagy a HLTV oldalán keresztül.

Egyéb fontos információk:

A GOTV demói általában alacsony tickraten futnak, ezért érzékelhetőek célkereszt mozgásbeli különbségek (leggyakoribb példa erre, amikor egy fragvideóban láthatóan nincs az ellenségen a célkereszt, mégis kapja a golyót). Ehhez néha társulnak kimaradt hangok is. Azonban a GOTV demóknak sok előnye is van, mivel akármelyik játékos szemszögéből megtekinthetsz egy adott jelenetet, illetve 3rd person, azaz külső nézetű felvételeket is készíthetsz.

A POV, azaz belső nézetes demók eredményezik a valósághoz legközelebb álló felvételeket, viszont egy átlagos PC-n előfordulhat, hogy egy kicsit „darabos” lesz a videó.  Továbbá egy ilyen alapanyag használatakor nagyobb gyakorisággal fordulnak elő bugok, és nagy hátránya, hogy csak egy szemszögből látod az eseményeket. Egy trükk felhasználásával POV demóból is készíthetsz külső nézetes felvételt, de a source motor limitáltsága miatt, a te belső nézetű szemszögedet adó játékos nem lesz látható a videón. Tehát a POV demók leginkább csak a saját szemszögedből látott események felvételére alkalmasak.

KÖVETKEZŐ RÉSZ!