images/news-pics/1370_nagykep.png
Új márka a piacon: LORGAR
2024.04.18 - 11:13KODIAK

Nem könnyű a gamer perifériák piacára betörni új gyártóként. Olyan régi brandek mellett akik már évtizedek óta gyártják a jobbnál jobb termékeket. A Lorgar most mégis ezzel próbálkozik.

Gamer perifériák mellett különben streamer kiegészítőket is gyártanak és ha emlékeztek a CEE Championships Streamer versenyre ahol DeadFoxszal együtt próbáltunk helytállni akkor már találkozhattatok is a csatornámon ezekkel a termékekkel. Most egy másik együttműködés keretein belül küldtek el nekem perifériákat hogy teszteljem őket.Kezdjük egy gamer legfontosabb fegyverével az egérrel. Most a JETTER 357-re keresztelt egeret kaptam tesztelésre. Ez egy ergonómikus, inkább tenyérfogásra kitalált gamer egér. 6 darab programozható gombja van és természetesen RGB világítása. Első ránézésre semmi kivetnivalót nem találni benne, sőt még a hüvelykujj támasz is kifejezetten jó helyen van, nem túl nagy és annak ellenére, hogy én a szimmetrikus egereket tudom csak használni ez az egér teljesen kézre állt még nekem is. A súlya se túl nagy összesen 75 gramm. Szóval a külseje teljesen rendben van, de természetesen ez nem lesz elég ahhoz, hogy egy jó egér legyen. Nézzünk egy kicsit bele belsejébe. A JETTER 1000 Hz-es frissítést használ és egy Pixart ATG-4090-es szenzorral rendelkezik. Erről túl sok információ nincs a neten, de a Pixart nagyon jó szenzorokat is tud gyártani, hiszen az egyik legnagyobb szenzor gyártó cég aki rengeteg nagy márkának is szállít.A tesztidőszak alatt az én tapasztalatom az volt hogy ez a szenzor teljesen megbízható és pontos annak ellenére hogy valószínőleg egy olcsóbb szenzorról van szó. És most jön az ami teljesen meglepett az egérrel kapcsolatban, az ára. Az Euronicsnál jelenleg 7999 forintba kerül és ebből még 10% kedvezményt is kaphattok május 5-ig a KODIAK promó kóddal. KATT IDE!

Aki budget gamer egeret szeretne annak ez a JETTER egy nagyon jó választás lehet. 

A másik periféria amit kaptam az egy mechanikus 104 gombos billentyűzet. Az AZAR 514 egyik különlegessége hogy kétféleképpen is kinézhet. A masszív alumínium váz alapból fehér és szabadon hagyja a kapcsolók alját így könnyebben tisztítható és jobban engedi az rgb világítás kiszűrődését. De ha nem ilyen "skeleton" vázat szeretnél, akkor egy fekete fedelet is rátehetsz a billentyűzetre amivel a hagyományos kinézetet kapod. Ez a fedél mágnesesen kapcsolódik így könnyű eltávolítani bármikor, talán túl könnyű is. A váz gumi talpai alapból nagyon stabilak, és a két magasságban kihajtható hátsó lábak többféle opciót adnak azzal kapcsolatban, hogy milyen dőlésszögben szeretné az ember használni a billentyűzetet.
Ez egy vezetékes billentyűzet és az előre felcsavar USB kábel bármelyik oldalán kivezethető a talpnak valamint egy USB-C csatlakozóval csatlakozik a vázhoz. Ami a kapcsolókat illetni, nem volt könnyű dolgom előkotorni az információkat róluk, csak úgy mint a Jetter senzora ezek a kapcsolók sem a legelterjedtebbek a piacon. Az AZAR Lineáris “Dream” kapcsolókat használ. Ezek gyárilag kent 5 pines kapcsolók 40 grammos érzékelési erővel és 4 milliméteres teljes lenyomási úttal. 50 millió leütésre vannak hitelesítve, szóval egy jó ideig működni fognak. A statisztikák különben nagyban hsaonlítanak a legkedveltebb Cherry MX Red kapcsolóhoz és a hangzásuk is hasonló.
Igazából, használva a billentyűzetet sok panaszom nem lehet, de konkrét statisztikákat nem találtam például a click latencyre, igaz erről csak külső oldalak szoktak elemzéseket készíteni és egyáltalán nincs minden egyes billentyűzetről tesztjük, szóval ez sem meglepő. A harmadik periféria amit be szeretnék mutatni az a KAYA 460-as fülhallgató. Teljesen kifordítható, vászon fülpárnája és állítható fejpántja van a KAYA-nak. A zajszűrős mikrofonja kihúzható és némítható. Természetesen az RGB világítás itt sem maradhat el. De az kifejezetten hasznos hogy a mikrofon pirosan világít ha le van némítva. A KAYA a frekvencia tartománya 20-tól 20.000 Hertzig terjed ami talán átlagosnak mondható. Használva az tűnt fel elsőre, hogy milyen kényelmes. A nagy párnák viszonylag távol tartják a hangszórókat az ember fülétől, a második dolog ami feltűnt az pedig akicsit tompa hangzás amin sajnos a beépített hangerőszabályzó sem segített sokat. De persze azt érdemes figyelembe venni hogy ez a fülhallgató nem a felső kategóriához tartozik és emiatt az ára kompenzál is. Az Euronicsnál jelenleg a KAYA 360 kapható ami 14999 forintba kerül és ebből még 10% kedvezményt is kaphattok május 5-ig a KODIAK promó kóddal. KATT IDE!

A KAYA 360 és 460 között csak az RGB világítás a különbség amennyire meg tudtam ítélni a leírásokból. Fontos megjegyezni még hogy a fülhallgató szoftverében sok mindent lehet állítani, többek között azt is hogy melyik oldal mennyire legyen hangos. Végül, de nem utolsó sorban egy webkamerát is kaptam tesztelésre. A LORGAR RAPAX 701 egy teljesen jó kis kamera. Autófókusszal, két mikrofonnal aktív hang szűréssel és egy retesszet amivel eltakarható a kamera ha nem használod, és azon aggódnál, hogy valaki átveszi felette az irányítást. Én jelenleg ezt a kamerát használom és teljesen elégedett vagyok vele. A Logitech C920-amat váltotta aminek talpa mostanra tönkrement. A RAPAX egy hasonló kialakítású talppal rendelkezik, de van két feature ami sokkal jobban használhatóvá teszi mint a C920. Az egyik, hogy az USB kábelt ki lehet húzni a kamerából. Ez nagyban megkönnyíti a beállítást, és az esetleges áthelyezést. A másik, hogy egy csuklóval kapcsolódik a talphoz, így nem csak le-fel lehet állítani hanem minden irányban mozgatható, hogy a tökéletes szöget könnyen be lehessen állítani a streameléshez. A képe kicsit más mint a C920-nak, de nem tudom eldönteni melyik a jobb igazából. 
Az Euronicsnál a RAPAX 701 most 22.999 forintba kerül és 3 színben kapható amiből 10% kedvezményt is kaphattok május 5-ig a KODIAK promó kóddal. KATT IDE!

Minden nagy márkának van már központi szoftvere ami összehangolja a perifériákat. Lorgar sincs lemaradva ezen a téren. Telepíted a szoftverüket, és bumm! A Well-Played rendszer automatikusan felismeri eszközeidet, legyen az webkamera vagy egér. Ráadásul, ha több RGB-eszközöd van, szinkronizálhatja a világításukat. Statisztikát készít arról, hogy mennyit használtad az egyes perifériákat. Ezenkívül ebben a szoftverben lehet személyre szabni mindent. A fülhallgatónál már említettem a jobb és baloldali balanszot, az egered gombjait is átprogramozhatod, makrókat is készíthetsz és még rengeteg dolgot finomhangolhatsz.