images/news-pics/1362_nagykep.png
Villámgyors billentyűzet az ASUStól
2024.03.14 - 08:39KODIAK

Talán emlékeztek, hogy teszteltem az ASUS 540 Hzes monitorját ami mellé kaptam pár ASUS perifériát is kipróbálásra. Az egyik ezek közül az ASUS ROG AZOTH billentyűzet volt. Erről fogok most írni kicsit részletesebben.


Azt gondoltam, hogy perifériákat nézve megvan minden amire szükségem van, egy jó egér és egy megbízható billentyűzet és persze egy jó egérpad. De minél inkább belementem a tesztelésekbe annál világosabb lett számomra, hogy a billentyűzetem régi , lassú és elavult. Főleg CS2-höz ahol akár pár milliszekundum előny is segíthet.


Kezdjük a kinézettel. Az AZOTH egy 75%-os billentyűzet. Kicsit kisebb mint egy TKL mégis sok gomb ami azon a méreten megtalálható az az AZOTHon is szerepel. Emiatt kis helyen elfér mégis teljesen jól használható. Én személy szerint nem bánom hogyha egy billentyűzet nagy, de van akinek ez kifejezetten jól jön, hogy nem foglalja el a fél asztalt. Az AZOTH mindösszesen 32.6 cm széles. 

Annak ellenére hogy ilyen kompakt, az AZOTH nem egy könnyű darab. Kicsit több mint egy kilós a fémvázának köszönhetően. Ami szerintem kifejezetten jót tesz neki. Stabilan áll ott ahova letetted, nem csúszkál nem kell állítgatni. Ezt persze elősegítik a csúszásgátló talpak és a két magasságban kihajtható lábak, amikkel könnyű megtalálni az ideális dőlésszög beállítást is. Az AZOTH háromféle kapcsolódási módba állítható. A sima USB mellett van Bluetooth és vezeték nélküli 2,4 GHz-es kapcsolódási mód is. Meglepően sokáig bírja a vezeték nélküli módot, 2000 órára van hitelesítve ha nincs bekapcsolva az OLED kijelző illetve az RGB.

Igen, van egy kis OLED kijelző a billentyűzeten ami akár személyre is szabható. Az RGB háttérvilágítás pedig kiemeli a billentyűzet stílusos megjelenését, és lehetővé teszi a játékosok számára, hogy testre szabják azt, több féle téma közül válogatva. Az ASUS Aura Sync szoftver segítségével pedig beállíthatják a világítási effekteket úgy, hogy azok összhangban legyenek a játékstílusukkal vagy a gépük többi RGB-kompatibilis komponensével.

De elsősorban nem ez az ami megfogott ebben a billentyűzetben, hanem a gyorsasága. Az ASUS ROG AZOTH 1000 Hz-es polling rate-tel rendelkezik és a válaszideje vezetékes módban 1.8 milliszekundum de vezeték nélküli módban is 2.7 milliszekundum. Ez több mint 10 milliszekundummal gyorsabb mint a régi billentyűzetem. Ez nem elhanyagolható, sőt. A CS2 sub tick rendszerében ez a 10 ms néha segíthet abban, hogy győztesen jöjjünk ki egy egy csatából.

Az AZOTH dobozában sok érdekes dolgot talál még az ember. Van itt egy 2 méteres USB kábel ami nagyon hasznos ha valakinek a gépe nem rögtön a billentyűzet mellett van. De van még benne egy egész DIY kit. Billentyűsapka leszedővel, kapcsoló kiszedővel és egy kapcsoló síkosító szettel, valamint tartalék kapcsolókkal. Szóval az ember szétszedheti az egész billentyűzetet akár, lecserélhet switcheket vagy ujra kenheti őket. Ez persze a tisztítást is nagyban megkönnyíti. Illetve ha egy egy billentyű meghibásodna, vagy duplán kattintana akkor ki lehet cserélni. Sajnos volt ilyen tapasztalatom, de a kapcsoló cseréje megoldotta ezt a problémát végül.


Ha már a kapcsolókról beszélem akkor azt érdemes a ROG NX Red kapcsolókról tudni, hogy a ROG saját gyártású termékei és kifejezetten a gyors és pontos érzékelésűre lettek tervezve. De ami a legjobban tetszik ezekben a kapcsolókban az a hangjuk. Nagyon kellemes kicsit tompított hangjuk van ami nem túl hangos és kattogó, de nem is teljesen halk. Gépelni anynira kényelmes és kellemes ezen a billentyűzeten, hogy ez ember elfelejti, hogy egy komoly gamer billentyűzetet használ. Bővebben ezekről a kapcsolókró ebből a videóból tájékozódhattok:


Összességében az AZOTH nem olcsó, sőt! De egy masszív, jól megtervezett és veszedelmesen gyors vezeték nélküli gamer billentyűzetet kapsz érte amin kényelmes gépelni és jó játszani.
Ha pedig egy kicsit belekóstolnál a DIY billentyűzetek világába a kapcsolók cserélgetésével vagy kenésével, netán csak a billentyű sapkák lecserélésével akkor is jól el leszel vele.

Itt tudjátok megrendelni: https://hu.rog.gg/kodiak-ROG-Azoth-2024-q1