images/news-pics/1358_nagykep.png
540 Hertz az valami más!
2023.12.09 - 22:01KODIAK

Több videóban meséltem már arról, hogy mennyire érezhető a különbség mikor az ember 60 Hz-es monitorját 144-re majd még nagyobb frissítésűre cseréli. Az Asus lassan eléri azt a határt ahonnan már nem nagyon van hova monitort cserélni, mert a 540 Hz-es frissítés már szinte tényleg olyan mintha egy ablakon keresztül egy másik valóságba tekintenénk. 


Az ASUS PG248QP nem kiemelkedő a legtöbb jellemzőjét tekintve. 2023-ban talán a TN panel nem a legkedveltebb választás ha az ember monitort vesz, igaz a TN panelek a leggyorsabbak az LCD kijelzők között bár betekintési szögben, kontraszt arányban és színmélységben elmaradnak más panelek mögött. A 24 colos méret 1080p-s felbontással sem a legnagyobb amit a piacon találni lehet. De a gamer monitorok között ezek a paraméterek megszokottak. Ami nem megszokott az az extrém magas frissítés. Hiszen ez az ami a kompetetív előnyt adhatja a játékosnak egy versenyhelyzetben.


Én személy szerint teljesen ledöbbentem amikor teszteltem, hogy milyen is 540 Hz-en játszani. Már a windowsban az egér kurzor mozgása is hatványozottan simább és kellemesebb, de amikor ténylegesen játszik az ember akkor azt éreztem, hogy itt tényleg semmi nem szab gátat annak hogy megcsináljam amit akarok csak a saját képességeim.

Körül belül úgy tudnám elmagyarázni a érzést, mint amikor morzsás az egérpadod. 60 Hz-en játszani olyan, mintha valaki kenyeret vágott volna az egérpadodon. Az egér alá beakadnak a morzsák, megakasztanak, ropognak és kicsit pontatlan leszel tőlük, de persze játszható a játék azért, csak nem pont úgy viselkedik minden ahogy szeretnéd.
De ahogy egyre magasabb FPS-en és Hz-en játszol, annál tisztább lesz az egérpad. 240 Hz-en már alig vannak kis porszemek amiket érzékelsz, nem is hátráltatnak igazán, maximum egy kicsit kellemetlenek, de 540 Hz-en 540 FPS-sel, olyan tisztának és folyékonynak érződik minden mintha puha selymen siklanál az egérrel, semmi akadás semmi morzsa csak folyamatos sima játékélmény.


Természetesen a monitor alá kell egy gép ami ki tudja hajtani az 540 FPS-t a játékokból és ez még nagyobb befektetés mint a monitor. Sőt a legtöbb játék nem is fog ennyin futni, csak a kompetitív FPS-ek mint a Valorant, a Fortnite vagy a CS2. De ezeknél a játékoknál tényleg előnyhöz juttatják a monitor használóját. Mivel minden millisecundum számít így az a pár is amivel előbb látjátok meg az 500 Hz-en frissítő monitoron az ellenfelet. Értelemszerűen persze nem lesz az ember ettől azonnal profi, de mindenképp előnyben lesz azokkal szemben akik mondjuk csak 144 Hz-en játszanak. Hogy egészen pontosak legyünk, a 144 Hz es monitor 7 millisekundumonként rajzol ki egy képet az 540 Hzes pedig 5 millisekundummal gyorsabban azaz 2 millisekundumonként. Azt mondjuk érdemes tudni, hogy az átlag embernek a reakcióideje 200 millisecundum. Szóval az hogy 5 ms-sel előbb érzékelsz valamit talán nem a legnagyobb előny, de azért ártani nem árt.

Említettem, hogy a monitor TN panelt használ, de ez a TN panel nem a megszokott átlagos TN panel. Az ASUS E-TN azaz Esports TN panelnek hívja a monitor panelját ami állítólag 50%-al gyorsabb mint a tradicionális TN panelek. Gondolom ez kell is az 540 Hz-hez. De az engem is meglepett, hogy milyen élénk színeket és magas kontrasztot produkál. Talán itt érdemes megjegyezni, hogy az 540 Hz-et a monitor Overclocking módban képes csak elérni, amit a beépített menüjében lehet aktiválni, és okozhat problémákat egyes programoknál és csak Windows 11 alatt lehet bekapcsolni. De az 500 Hz-et vígan minden probléma nélkül produkálja.


Az ASUS Swift Pro PG248QP beépített G-Sync processzora képes arra, hogy elemezze a géped késleltetését. Ez az az idő, ami eltelik az egergomb lenyomásától, egészen a kirajzolt új kepkockáig. Ugye ez az a kesleltetes amit az Nvidia low latency mode le tud csökkenteni. Bár az én tapasztalatom az, hogy a low latency mode inkább gyengébb gépeknél van hatással a latencyre. 
A Reflex Latency Analyser úgy működik igazából mint a több százezer forintos kütyük amikkel a hardverek gyorsaságát is mérik, kijelölsz neki egy részt a monitoron amit figyelni fog és reagál a fény változásra, azaz ha elsül a fegyver. Mindemellett bedugod a szoftver által támogatott egered a monitor hátulján lévő USB portba ami regisztrálja, hogy mikor nyomod meg a gombot és kész is. Már is meg tudod nézni, hogy a rendszered mennyire gyors.

Ez az eszköz nagyon hasznos ahhoz, hogy magadnak be tudd állítani a legoptimálisabb beállításokat amivel a legalacsonyabb rendszer késleltetést kapod.


Maga az 540 Hz-es frissítés különben nem érne túl sokat ha a kép amit produkál elmosódik és nem lesz tűéles, szerencsére az ASUS PG248QP alapból nagyon éles képet ad, de ha ez sem lenne elég, akkor még fel van szerelve a jelenleg legjobb háttér felvillantási technológiájával az ULMB2-vel ami még pluszban élesíti a képet. Ezt is a beépített menüben lehet aktiválni ahol még rengeteg opció közül lehet válogatni. Természetesen testre lehet szabni a monitor fényerejét, gammáját és egyéb tulajdonságait. Lehet előre beállított profilok közül válogatni. De a gaming menüben akár saját célkeresztet és fps számlálót is be lehet állítani.


A monitor egy nagyon speciális tartóval van ellátva, egy olyan állítható lába van amit még sehol nem láttam. Ez minden állásában stabil alapot biztosít és így könnyen alkalmazkodik ahhoz ami az asztalodon van. Nekem az jött be ha teljesen össze van csukva ez a láb, a tetején pedig van egy menetes lyuk amibe akár egy webkamera tartót is tudsz csatlakoztatni. A képernyőt természetesen minden irányba lehet mozgatni, fel le oldalra és a dőlésszöget is be tudod lőni ami nagyon hasznos.

Összefoglalva az ASUS Swift Pro PG248QP egy félelmetesen jó monitor. Azt gondolná az ember, hogy 360 Hz már bőven elég mindenre, de ez a monitor megcáfolja ezt. Nem igazán lenne szabad érezni ezeket a milliszekundumnyi különbségeket, de mégis lehet. Tényleg olyan élmény ez mint egy másik világba nézni egy ablakon át. És ez az ablak az ASUS monitorja.

Az ASUS volt olyan kedves és küldött nekem egy Harpe Ace egeret egy Hone Ace egérpadot illetve egy Falchion Ace billentyűzetet.

Mindig érdekelnek az újdonságok és szívesen kipróbálok új dolgokat, de nagyon ritkán van, hogy a megszokott perifériáimat lecserélném. Pont emiatt nagy meglepetés volt nekem mind az egér mind a billentyűzet.

A Harpe Ace egy pehelykönnyű (csupán 54 grammos) szimmetrikus egér.  A szenzora egy ROG Aimpoint optikai szenzor ami jelenleg az egyik legjobb a piacon a maga 36000 dpi-jével. Írtam már egy cikket az egerekről és az első dolog amit meg kell nézni egy új egérben az a szenzora. Ha az úgynevezett "flawless szenzor" akkor lehet tovább menni és megnézni a formáját és egyéb jellemzőit. Ezen a teszten a Harpe Ace átment és a formája is kifejezetten kellemes, egyszerű, kényelmes. Három féle módban használható, kábeles, kábel nélküli illetve Bluetooth módban. A Bluetooth nem gamingre van így azt nem is elemezném nagyon, de érdekes módon kábellel és kábel nélkül is 2 milliszekundumos click latencyt produkál. Ez félelmetesen gyors. Kevés egér van ami ilyen gyorsan közvetíti a gomb lenyomását a gép felé. 


Tartozik az egérhez egy paracord kábel ami hogyha kábelesen használjuk akkor szinte érzékelhetetlenül puha. Ha meg kábel nélkül, akkor is hasznos , hiszen ezzel közel tudjuk hozni az egér vevő egységét ezzel is biztosítva a gyors és hibamentes adatátvitel. Ezen kívül kapunk hozzá felragasztható fogás könnyítő gumit is ha valakinek nagyon izzadna a keze vagy bizonytalanul fogná a műanyagot. Az igazat megvallva ez az egér minden tulajdonságában veri az én jól megszokott ZOWIE egeremet úgy hogy nagy a kísértés hogy átváltsak rá. 

A Hone Ace Aim Lab Edition egérpad 50x42 centis és 3 mm vastag hibrid textilfelülete víz-, olaj- és portaszító nano-védőbevonattal rendelkezik. A hátlapja pedig puha, tapadós gumiból készült. Könnyű tisztítani és még méret jelzések is vannak rajta amivel könnyen kalibrálhatod az egered érzékenységét ha mondjuk valami versenyre mennél és ellenőriznéd a beállításaidat, vagy abban is segíthet, hogy megtaláld a neked ideális egérérzékenységet.

Talán még nagyobb meglepetés volt nekem a Flachion Ace billentyűzet amit kaptam tesztelésre. Na, nem a külseje, mert azzal én személy szerint nem vagyok kibékülve, bár sokaknak elengedhetetlen ez a kompakt dizájn. Az ASUS a 65%-os kialakítást még tovább csökkentette 60%-ig ügyesen lehelyezett nyilakkal és navigációs gombokkal. Én hiányolom a numpadet és az F billentyűket, de igazából a játékhoz ezek nem nagyon kellenek jó esetben. Ami viszont kell az az RGB világítás.Akarom mondani a gyors válaszidő. Es ebben a Falchion az egyik legjobb a piacon. Kicsit több mint 1 milliszekundumos click latency-vel az egyiuk leggyorsabb billentyűzet amit kapni lehet. Természetesen mindemellé 1000 Hz-es polling rate is jár, szóval ez az eszköz is magasan veri az én mechanikus billentyűzetemet. A Falchion Cherry MX Red kapcsolókat használ amiken ROG PBT doubleshot billentyűsapkák vannak. Három fokozatban dönthető lábbal rendelkezik és egy különleges fedéllel ami védi az eszközt szállítás közben. 

Összességében azt kell mondanom, hogy a perifériák minősége és tulajdonságai igen csak ámulatba ejtettek. Arra számítottam, hogy egy 540Hz-es ASUS monitor tetszeni fog, de azt nem gondoltam volna, hogy ASUS egeret és billentyűzetet is szeretnék majd.