images/news-pics/133_1428172314.jpg
Scammerek, tolvajok mindenhol!
2015.03.16 - 19:25KODIAK
Először is, szögezzük le, hogy én nem vagyok egy nagy trader, túl sokat nem is tradeltem és egyelőre még nem is vertek át szerencsére. De hallottam pár átverésről és utána olvastam a dolgoknak. Amit itt leírok az viszonylag egyértelműnek tűnhet, de kezdőknek akik még nem tradeltek, azoknak jól jöhet. Mindez csak az én javaslatom, hogy én hogyan csinálnám a dolgokat, aki nem szeretné hogy átverjék inkább ne tradelgessen. Bonyolultabb tranzakciókat különben sem javaslok kezdőknek, akik meg nem kezdők azok meg már valószínűleg tudják mit csinálnak. Akárhogy is, bárkinek van hozzátenni valója vagy megjegyzése, netán sztorija, hogy őt mivel verték át a kommentek között jelezze, mások okulására. Köszi!

Amit érdemes tudni előljáróban:

Nincs védelem a virtuális tárgyakra, ha valamit odaadsz steamen valakinek azt jó eséllyel sosem kapod vissza, még akkor sem, ha történetesen nem te adtad oda, hanem valami programmal kicsalták tőled. A steam support nem fogja visszaszolgáltatni a tőled ellopott cuccokat, eddig ilyet még senkitől se hallottam. Minden esetre jelentsd fel azt aki átvert mind a steam-nél mind a steamrep oldalon.


Steamen nincs lehetőség pénzt küldeni. Sehogy.

Amit tehetsz, hogy elkerüld a scammereket:

 • Lehetőleg csak megbízható emberekkel üzletelj. Ezen a linken http://steamrep.com/ le tudod ellenőrizni, ki megbízható és ki nem.
 • Akin trade ban (tiltás) van, vagy próbaidőn van, netán túl sok ismerőse van bannolva azzal szóba se állj.
 • Bizonyosodj meg róla, hogy nem egy imposztorral üzletelsz. (tehát tényleg az akinek kiadja magát, az hogy a neve és a profil képe stimmel az nem elég a steam profil URL-jét csekkold)
 • Ne kattints gyanús URL-ekre. (sőt leginkább semmire, mert lehet adathalász weboldalra linkel)
 • Ne tölts le semmit amit adnak. Még képeket se.
 • Ne küldj semmit egy közvetítőnek, főleg ne ha ezt a másik fél javasolja. (hacsak nem bízol meg 100%-osan benne)
 • Ne adj kölcsön semmit csak annak akiben megbízol. (és leellenőrizted, hogy tényleg ő az, néha a scammerek ellopják a barátaid képét és nevét, így azt hiszed egy havernak adod kölcsön a késed. Lásd lentebb, a megtörtént esetek között)
 • Ellenőrizd le az itemet amit kapsz, a csere előtt, nehogy kicseréljék.
 • Ha valaki túl sokáig nem fogadja el az ajánlatodat az lehet hogy át akar verni, vagy kicserélni az ő általa adandó itemet. Inkább ne fogadd el az ajánlatát.
 • Senkinek ne adj oda semmit "csak megnézni". Ilyen nincs, sose látod többet azt a cuccot.
 • Én azt javasolnám, hogy semmiféle üzletet ne bonyolíts steamen kívül, csak ha már profi vagy. Rengeteg PayPal-os átverés van amire nem is számítanál.

Tipikus átverések:


1. Adathalász weboldalak.


Amikor azzal a szöveggel jönnek, hogy: "Hello a heverom nem tud addolni, addold te." és adnak egy linket. Na akkor fejezd is be a beszélgetést velük. Ezek a linkek sokszor adathalász Weboldalak.

community.png

Adathalász weboldalak csak imitációi a valódi weboldalaknak, de sokszor ugyanúgy néznek ki, nehéz megkülönböztetni őket a valóditól, csak arról lehet felismerni őket, hogy egy egy betűvel el van írva az ULR-jük. (mint a fenti képen lévő URL sem a steamcommunity.com URL-je, csak hasonlít) Ilyen oldalakon ha megadod a jelszavad és a felhasználó nevedet, akkor az adathalászok kezére játszottad a fiókodat, jó eséllyel onnantól már be se tudsz lépni, de lehet hogy csak az inventorydnak mondhatsz búcsút. A legegyszerűbb ezek ellen védekezni, hogy semmilyen linkre amit adnak nem kattintasz, hanem te magad navigálsz az adott oldalra mondjuk a könyvjelzőid közül.

2. Steam-en nem lehet pénzt utalniHa valaki azt mondja, hogy pénzt ad steamen a cuccaidért ne hidd el. És ne fogadj el ilyen ajánlatokat:

fakemoneye.png

Bár nagyon úgy tűnhet, hogy tényleg pénzt fogsz kapni, de nem, ez csak egy komment bárki írhat ilyet a trade offerbe megjegyzésként. Ne fogadj el ilyen ajánlatot.


3. Kéne egy Mag-7


Talán nem a legelterjedtebb de létező átverés, amikor olyan itemet kérnek tőled amid nincs. Pl van a srácnak egy bayonettje amit szívesen odaadna egy viszonylag ritka de nem túl drága skinért. Te megkeresed a marketen és 20 euróért megveszed a souvenir Mag-7-et amit akart. De végül mégsem kell neki. Valószínűleg ő árulta, vagy valamelyik haverja a Mag-7-et, te meg megvetted irreálisan drágán.

4. A közvetítő

Amikor arra kérnek, hogy add át az itemet egy közvetítőnek az sülhet el balul. Még akkor is ha azt hiszed ismered az illetőt. Mindig csekkold a steam profilját annak akinek átadod a tárgyad. De leginkább ne add oda senkinek ingyen. A lenti történetből kiderül miért.

Itt pár tanulságos történet:

"Elejéről kezdve,kb. fél éve ládázgatok, cserélgetek, meccsekre tippelek,stb,h magasabb értékű fegyver skinjeim legyenek,és tudjak magamnak szerezni egy kés skint!Tegnapi nap végre sikerült,elcseréltek velem egy kés skint ,nem álmaim kése ,de még is tetszett nagyon (Gut Knife | Scorched). Este játék után felvett egy srác ismerősnek. Megkérdeztem,h ki ő és mit szeretne? Annyit írt,h a kés amim van ,az ő álmai kése ,és szeretné elcserélni velem kulcsokra.Mondtam neki,h nem!Esetleg másik késre kérdezte. Arra talán ,mondott is egy kést ami viszont nekem már nagyon tetszett,mondtam neki,h arra elcserélném. Akkor kérdezgetni kezdett,h betudja szerezni ,de honnan tudja ő ,h ha beszerzi akkor tényleg elcserélem-e vele? Mondtam neki,h meg kell bíznia bennem ,ha tradel egy olyat oda adom neki az enyém.Akkor annyit kért,h egy IRL ismerősöm nevét adjam meg ,h megkérdezze mennyire vagyok megbízható.Adtam is neki egy barátom nevét ,felvette beszélgettek is,h mióta ismer ,mennyire vagyok megbízható stb. Utána annyit kért ,h adjam oda a kést a barátomnak ,h tudja,h tényleg IRL barátom-e. Gyanútlanul oda adtam neki.Jött is a válasz,h tényleg a barátom látja vissza vehetem a kést,és ezzel a mondattal instant jött is ,h akkor tényleg jó-e az amit írt ,vagy szeretnék-e másikat?Amíg leírtam ,h jó lesz az, addig ő eltűnt offline-ba. Gondoltam kifagyott.Rá tradeltem a barátomra,h adja vissza a kést ,amire ő mondta,h miről beszélek már odaadta. Mondom mi ?????? Kiderült ,h amíg én válaszoltam a srácnak angolul ,addig az ő barátja átírta a nevét az enyémre ,lelopta a képem ,és berakta azt is ,és ahogy írták a barátomnak,h vissza adhatja ,ő már tradelt a nevembe és ellopta a késem.Rögtön Ő is offline lett,töröltek friend listáról ,és leléptek! Nagyon kiakadtam elment a kedvem az egésztől,játék,skinek,mindentől.Írtunk egy levelet a Steamnak ,h mi is történt, részletesen szépen,letudtak, egy common levéllel,h "Steam will not return any items or gifts that you feel have been traded unfairly. There are no exceptions to this policy. All trades are final. If you were scammed, you may submit a report from the offending user's profile, however contacting Steam Support will not result in the return of any stolen items/gifts. This does not include fraudulently purchased games that you received and were removed from your account. Please see the below question for how we handle fraudulent gift trades." Magyarul a steam támogatja a lopást ,és hagyták,h meglopjanak 50 euroval ... Pedig aztán 3 kattintás lenne neki megnézni a logban,h tényleg ez történt ,őket bannolni a világból,nekem meg vissza adni Nem nagy összeg ,de ha valaki épp hogy csak megél ,és fél éve szenved azért ,h a kis hobbyjában több öröm legyen, vagy jobb legyen ,akkor elég fájó dolog ez.Nem csak a skinektől ,de az egész játéktól elment a kedvem ,és törölném is le ,h ha ennyit se tud megcsinálni egy szolgáltató akinek ezért fizettél..."

"Az arc azt mondta, hogy elküldi a képet, hogy hogy néz ki a kés. Letöltöttem, és tényleg úgy nézett ki mintha egy .png lenne, még a previewt is mutatta a windows, amikor rákattintottam nem jött fel semmi, de az összes itemem eltűnt az inventorymból."

"Tegnap nem játszottam, de ma amikor beléptem a cs goba észrevettem, hogy nincs késem. Megnéztem a trade offereket és ott benne van, hogy én(!!) odaadtam egy gyereknek ingyen. A probléma az, hogy nem én voltam, illetve senki nem tudja a steam belépési adataimat."

"Egy adathalász weboldalon elvesztettem az accountomat. Irtam a supportnak és 2 hét mulva a raktáramba voltak az ellopott cuccok. Itt a levelezés." 

scam.jpg

UI: Természetesen a jelszavadat ne add meg senkinek...

UPDATE: Volt rá példa, hogy a steam support visszaadta az ellopott cuccokat, a kulcs a pontos dokumentáció. Mindent screenshotoljatok, jegyezzetek fel.

UPDATE: Ez egy viszonlyag régi cikk, azóta sokat javult a steames biztonság. Most más sok tranzakciót meg kell erősítened emailben és bevezették, hoyg a frissen kapott tárgyakat egy hétig nemlehet átadni, pont azért, hogy ellenárizhesség ha valami gubanc volt a megszerzésük körül.

UPDATE: A Steam Guard és a mobil autentikáció bevezetése óta sokkal biztonságosabb a steam.