images/news-pics/1043_nagykep.jpg
Amit a gránátokról feltétlenül tudni kell
2017.01.12 - 17:11KODIAK

CS:GO-ban a gránáthasználat hatékonysága a különbséget jelentheti győzelem és vereség között. Ebben a cikkben a különböző gránátok előnyeit hátrányait és felhasználásuk leghatékonyabb módját fogom taglalni. Elöljáróban annyi érdekességet érdemes megemlíteni azoknak akik újak CS:GO-ban, hogy míg a fegyverek szórnak és pontatlanok, a gránátok nagyon pontosak minden egyes dobás ugyanolyan erősségű és mindig ugyanazt az ívet követ ha ugyanúgy dobjuk el.A gránátok ebben a játékban nagyon megbízhatóan működnek, ha beállsz egy adott pontra és eldobod a gránátodat jobbklikkel akkor az minden egyes alkalommal ugyanoda fog esni. Ezért van rengeteg olyan videó ami azt mutatja hogy hogyan kell egyes füstöket flasheket dobni.

Dobás típusok

Alapvetően háromféle módon lehet eldobni a gránátokat. Sima balklikk a szokásos módon engedi el és hajítja a gránátot, míg a jobbklikkel röviden épphogy magunk elé ejtjük, a két gomb egyszerre történő lenyomásával illetve elengedésével pedig a kettő közti erősségű dobást érhetünk el. Ha futás közben dobjuk a gránátot természetesen a mi sebességünk is hozzáadódik a gránátéhoz és így messzebbre megy, vagy ha a hátrálva dobjuk el akkor közelebb fog földet érni. Legmesszebbre ugrásdobással, illetve futva ugrásdobással tudjuk dobni a gránátunkat. Speciális eset még ha guggolva hátrafelé megyünk akkor erősebbet dobunk mintha csak égszerűen elengedjük a gránátot.

Megjegyzés: Igazából a két gombos dobást tovább lehet még fejleszteni, mert ha nem egyszerre engeded fel a jobb és bal egérgombot, hanem kis késleltetéssel akkor még kétfajta távra tudod dobni a gránátodat.

Ugrás dobás

Az ugrás dobás sok szempontból speciális dobásforma. Először is azt kell tudni róla, hogy nem mindegy hogy az ugrás melyik szakaszában engeded el a gránátot, mert ettől függ, hogy milyen messzire tudod dobni. Ugyanis, ha előbb engeded el a gránátot szinte mint hogy ugranál akkor megy a legmesszebbre. Ezt az időzítést szinte lehetetlen begyakorolni, ezért hogy konzisztens gránátokat dobjanak a játékosok úgynevezett jumpthrow azaz ugrásdobás srcipteket használnak. A scriptek használata nagy nemzetközi versenyeken tiltott. Mindemellett a profik már kifejlesztettek egy metódust ami nagyjából ugyanazt a hatást éri el mintha scriptet használnának, egyszerűen csak egyszerre kell több gombot lenyomniuk jó ütemben. Így néz ki a jumpthrow script:

alias "+jumpthrow" "+jump;-attack"
alias "-jumpthrow" "-jump"
bind c "+jumpthrow"

Ahhoz hogy ezt működésbe hozd ki kell biztosítanod a gránátot, becélozni, majd megnyomni a "c"-t. Egy profi jumpthrow configja kb így nézhet ki ezzel szemben:

bind c "-attack"

Ilyenkor a "space" és a "c" együttes lenyomásával éri el ugyanazt a hatást mint mások a scripttel, igaz van egy kis hibalehetőség, de gyakorlással ez kiküszöbölhető.

Kapcsolódó cikk: Beállításokról kezdőknek

Vásárlás és készlet

Kompetitív játékban (Versengő) négy darab gránát lehet nálad egyszerre. Minden fajta gránátból egyszerre csak egy, de flashbangből (villanó gránát) kettő. A meccs alatt felvehetsz gránátokat, de az előbb említett szabályokat be kell tartanod. Ha meghalsz és több gránát volt nálad mindig a legutoljára kiválasztott gránátod esik a földre, vagy ha nem volt ilyen akkor a legdrágább. Minden gránátból egyet vehetsz a kör elején, kivéve flashbanget, abból kettőt. Ha eldobsz egy gránátot a körben, akkor nem vehetsz újat már ugyanabból (kivéve a flashbanget, max kettőig), hogy abban a körben még egyet használj, igaz a földről felvett gránátokat ugyanúgy használhatod. A gránátokat el lehet ejteni egymásnak vagy le lehet dobni a földre, hogy később felvedd őket.A flashbang vagy vakítógránát

A gránát célja hogy elvakítsa és megsüketítse egy időre az ellenfelet. Ehhez a látóterében kell robbania, azaz a látótered középpontjától kb 60 fokos szögben kell lennie. Tehát ha már kicsit is félrefordulsz (nem kell 90 fokkal) akkor már nem vakít be teljesen és csökkenthető a vakító, süketítő hatás. A teljes vakítás 3.5 másodpercig tart, ezalatt sípoló hang fedi el a játék hangjait és a képernyő tejfehérré változik. Ilyenkor ugyanúgy mozoghatsz, lőhetsz, ugorhatsz, csak nem fogod látni, hogy mi is történik pontosan. Az elvakított játékosmodellek felemelik a kezüket a szemük elé, jelezve hogy el vannak vakítva. Ez az animáció általában hosszabb mint a tényleges vakság, így megtévesztő lehet. A falsbang ha eltalál 1-8 HP sebzést okozhat.

Popflash

Mivel a flashbang elől nagyon könnyű elfordulni a profi játékosok kifejlesztették az úgynevezett popflasheket. ezek a villanó gránátok szinte abban a pillanatban robbannak fel amikor meglátják őket így nem adnak esélyt se az elfordulásra. Ezek a vakító gránátok nagyon hatékonyak, de nagy részüket nehéz jól időzítve pontosan dobni.

Magad mögé flashelni

Bizonyos helyzetekben jól jöhet ha magad mögé flashelsz és úgy nézel ki. Mivel a vakító mögötted robban téged nem fog vakítani de az ellenfeled aki rád néz választhat hogy elfordul amíg lelövöd, vagy rád céloz és akkor bevakul.

Fake flash

A játékosok többsége annyira betanulta a flash ellen való elfordulást, hogy sokszor bármilyen repülő tárgyra elfordulnak. Néha elég a pisztolyod kidobni eléjük és mivel azt hiszik, hogy flash, elfordulnak előle.

A füstgránát

Ezt a fajta gránátot a pálya egyes részeinek vizuális elzárására használják a játékosok, ezzel nehezítve meg az ellenfél tájékozódását és csapatjátékát. Ha valaki a füstből jön kifele, sokkal nagyobb hátrányba kerül mint aki a füst túloldalán várja, mivel a füst jobban vakítja a benne állókat mint amennyire elfedi a közeledésüket. A füst kioltja a tüzet így a molotovokat semlegesíteni lehet vele, illetve ha egy füstbe dobod a molotovot az azonnal kialszik. A füst 17 másodpercig marad a pályán utána feloszlik és eltűnik. A füstgránát ha eltalál 1-7 HP sebzést okozhat.

CT oldalról

Jó időzítéssel a védő csapat viszonylag hosszú időn át füstölve tudja tartani a pálya egyes részeit ezzel lassítva a terroristák támadását. Szintén hasznos lehet egy esetleges támadás előjeleire (pl. beeső füstök, flashek) eldobni a füstgránátunkat hogy rákényszerítsük a terroristákat, hogy a füstön keresztül támadjanak, ezzel hátrányba kerülve. Gyakran használják a füstöt a bomba hatástalanítása közben, mivel a robbanás hangja elfedheti a hatástalanításét és közben el is rejti a CT-t.

T oldalról

A füstöket sokszor pályarészek elfoglalásához szokták használni a támadók, ideiglenesen kizárva a védők rálátását a kulcsfontosságú pozíciókra. Esetenként füstökkel lehet a védőket kiszorítani a letrakóról, biztosítva ezzel egy biztonságos bombalerakást.

A decoy gránát

A decoy gránát figyelemelterelést szolgálja, de egy kicsit is tapasztaltabb játékost csak egy pillanatig lehet vele becsapni. Egy eldobott decoy lövéshangot ad mintha valaki ott lövöldözne, megjelenik az ellenfél radarján akkor is ha nincs rálátásuk. 16 másodpercig van a pályán utána felrobban. A decoy mindig a legerősebb fegyvered hangján szól, így elárulhatja, hogy mit vettél abban a körben. Ha eldobod minden fegyvered mielőtt eldobnád a decoy-t akkor az alap pisztoly hangot fog adni, ezek után felveheted a földről a felszerelésed és az ellenfél hiheti, hogy te eco-zol.
Sok játékos megveszi a decoy gránátot mintha az kötelező lenne ha marad valami kis pénze pedig legtöbbe esetben ez csak pénzkidobás. Mindig csak akkor vegyél decoyt ha tudod mire fogod használni. Talán a leghatékonyabb felhasználása a decoynak, hogyha AWP-d van és eldobva olyan hangot ad mintha lőttél volna, néha az ellenfél a hang után kinéz, mivel arra számít, hogy még egy ideig nem tudsz lőni és akkor meg tudod lepni. A decoy ha eltalál 1-2 HP sebzést okozhat. A robbanása pedig, ha pont felette állsz 7-13 HP-t.A HE vagy robbanógránát

A robbanó gránát területre ható sebzést okot, egyszerre több ellenfelet is tud sebezni cserébe kis pálya egyenetlenségek is felfoghatják a sebzés nagy részét. A HE maximális sebzése 57 HP kevláros és 98 HP kevlár nélküli ellenfelekre, mindehhez hozzájöhet 1-2 HP sebzés ha neked is dobják. Tehát nem lehetetlen egy gránáttal megölni valakit.
A HE-t olyan helyzetekben érdemes használni, ha az ellenfelünkre nincs rálátásunk, de pattintva például re tudjuk dobni a gránátot, így akkor is tudjuk sebezni ha a fegyverrel nem tudunk kárt tenni benne. Másik hatékony használata a gránátnak, hogyha olyan területre dobjuk ahol sok ellenfél tartózkodik. A HE-t tudjuk takarásra is használni például Dust2 fakapunál a HE robbanása ugyanúgy elfedi hogy hány védő és mikor megy B-re mint egy füst,cserébe az értékes füstünk megmarad.

A molotov és a gyújtógránát

A molotovval a pálya egy területét tudjuk tűzbe borítani. Ez 7 másodpercig lángol és folyamatosan sebzi a tűzben állókat. 2016 áprilisa óta a a molotov és a CT-k gyújtógránátja között csak az áruk a különbség, a sebzésük teljesen megegyezik.CT oldalon

A gyújtógránátot az ellenfél feltartóztatására lehet leginkább használni, úgy, hogy a pálya szűkebb részeit felgyújtjuk, hogy az ellenfélnek vagy át kelljen rajta mennie, vagy inkább késleltetnie a támadását, hogy elkerülje a sebződést.

T oldalon

A molotovot leginkább a fedezékben lévő ellenfél kikergetésére vagy lesebzésére tudjuk használni.

Átlátszóság

A molotov feletti füst sokszor eltakarhatja a kilátást a mögötte elhelyezkedő dolgokra. Más és más grafikai beállítások mellett másképp átlátszó ez a füst. Magas grafikával könnyebb a a füstjén átlátni.Ha bármelyik gránát eltalál egy játékos modellt akkor apró sebzést okoz. Érdekes módon a saját gránátjaid rajtad simán átmennek ezzel szemben. Akár úgy is ki tudsz pattintani gránátot, hogy te az útjában állsz. Érdemes tudni, hogy minden gránátnak más és más hangja van amikor megpattan egy felületen, így a hangból sokszor tudod már, hogy mi közelít feléd.

Végezetül akit érdekel megnézheti, hogy milyen nehézségek árán hoztuk össze a videóba az illusztráló jeleneteket ;)Forrasok:


http://team-dignitas.net/articles/blogs/CSGO/10641/a-csgo-guide-to-your-utility
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=330996866
https://www.youtube.com/watch?v=xoatYCUn4tw
https://www.youtube.com/watch?v=eDK09mKjG2U
https://www.youtube.com/watch?v=ZjTp87V5ip4
http://counterstrike.wikia.com/wiki/HE_grenade
https://www.youtube.com/watch?v=xoatYCUn4tw

Külön köszönet: antal, szilardizmad, gabesson, xero, moebius, deroid, csucsu papi, cukrosbácsi, kr'm és a pályatesztelő csoport.