images/news-pics/1034_nagykep.jpg
Milyen PC-t vegyek CSGO-ra?
2017.01.02 - 11:10KODIAK,

Mivel a CSGO-t a Source motor hajtja, így a legfontosabb alapja a gépnek az erős processzor.
Itt a minél erősebb szálankénti teljesítményre kell törekedni. Alapvetően a játékban a cél a minél magasabb FPS elérése, így a videó beállításokat érdemes megfelelően megválasztani.

Processzor

Mint korábban említettem ez a fő mozgatórugója a játéknak, így minél erősebb annál jobb.
Az AMD processzorokat nem igazán ajánlanám ha új konfigurációt építünk, mivel az Intel fejlettebb, erősebbek egy szálon a processzoraik és úgyis kerül videókártya a processzor mellé.
A játék 4 szálat kezelni és a minél magasabb frekvenciát is meghálálja, így itt ha értesz a tuningoláshoz akkor keresd a „K” végződésű Intel processzorokat (pl: i5-6600k ).
Ha nem értesz a tuninghoz akkor arra kell ügyelned, hogy lehetőleg minél magasabb frekvencián (Ghz) járjon a választottad, ezt az Intel nevezéktanából is lehet tudni, így az i5 6400 és 6500 között az a különbség hogy az utóbbi magasabb frekvencián fog járni. 


  • Celeron, Pentium – 2 mag
  • i3 – 2 mag+ 2 virtuális szál
  • i5 – 4 mag
  • i7 – 4 mag+ 4 virtuális szál


Az i7 igazából felesleges erre a játékra, hiszen nem használ csak 4 szálat, így nem lesz tőle gyorsabb. Akkor éri meg i7-et venni, ha nem tuningolsz viszont sok pénzed van, mivel ezek alapból magasabb órajelen járnak, illetve ha szeretnél streamelni, akkor kevesebb erőforrást veszítesz.
A lenti grafikonon egy összehasonlítást láthatsz, hogy a különböző processzorok hogyan teljesítettek CS:GO-ban max beállítások mellett.Processzor hűtő

Ha jó szellőzésű a gépház akkor elég lehet az alaphűtő, viszont minél drágább processzort választunk annál nagyobb a teljesítménye és annál több hőt bocsát ki, ahol a gyári hűtő már gyakran  kevésnek számít, itt érdemes beruházni egy kisebb hőcsöves megoldásra. 
Pl: DeepCool Gammaxx 300,  CoolerMaster Hyper TX 3 , stb..

Alaplap

Itt nincs szükség semmilyen extrára, nem befolyásolja a teljesítményt egyáltalán. Arra ügyelj hogy a neked megfelelő számú csatlakozó legyen rajta (pl: USB kimenet), az olcsók is ugyan olyan jól teljesítenek.
Ha tuningolni szeretnél akkor Z vagy P-s alaplapokból válassz, ugyanis ezekben lehet tuningolni a processzort.

Memória

4 GB már elegendő, viszont ajánlott a 8 GB beszerzése hogy biztosan ne legyenek problémák.
Teljesen mindegy hogy milyen frekvenciájú, egy 2133 és 3000 Mhz-es memória között sem érezni a különbséget. Egyedül arra kell ügyelni, hogy az alaplapba passzoljon (DDR3 vagy DDR4 újabban).

Videókártya

Kevésbé játszik szerepet a játék életében, de azért egy középkategóriás kártyára szükség van.
1 GB vramra minimum szükség van, ez alatt mikroszaggatásokat tapasztalhatunk, szerencsére az újabb videókártyákat már minimum 2 GB Vrammal adják ki.  A tapasztalat szerint általában nvidia kártyákkal jobban fut a játék.  (vram=videókártyán lévő memória)

SSD

Érdemes rá beruházni, hiszen az egész rendszerünk fürgébb lesz tőle. A játékban pedig a pályák betöltési idejét jelentősen lecsökkenti. Arra kell ügyelni, hogy az SSD-nk ~10%-a lehetőleg mindig szabad legyen, ezzel jelentősen meghosszabbíthatjuk az élettartamát.

Ajánlott: Intel, HyperX

Tápegység

Fontos hogy minőségi tápot válasszunk, illetve jól válasszuk meg a teljesítményét. Általában egy 450-500 W-os minőségi táp mindenre elég.

Pár ajánlott gyártó: FSP, Chieftec, Be Quiet!, Seasonic

Gépház

A legfontosabb hogy minél jobb szellőzést biztosítson. Ezen felül jönnek az extrák, mint a dizájn illetve a kábelmenedzsment, de ezek mind drágítják a gépet. Ami még előny, ha alsótápos a gép, így jobb a súlyeloszlása és gép belseje is hűvösebb lesz, hiszen a tápegység nem a processzorra nyomja rá a meleg levegőt.

Ajánlott: Aerocool Aero 500, Coolermaster N200, Coolermaster N300

Használt

Amiből érdemes és kevésbé rizikós használtat venni az a processzor, főleg az intel non-k (nem K végződésű) modellek. Hiszen ezek nem tuningolhatóak, így nincs az a veszély, hogy valaki túlhajtotta őket, a hibás darab pedig elég ritka belőlük.
Arra ügyelj, hogy kompatibilis legyen az alaplapoddal a processzor, amit az alaplapod honlapján találhatsz meg. Ott pedig a kompatibilitási listát böngészd át és ennek megfelelőt válassz.
Más alkatrészből nagyobb a rizikó, főleg hogy ezekre már nincs garancia, így csak saját felelőségre vásárolj használt hardvert!

A végére pedig összeállítottam nektek 3 konfigurációt, viszont csak magát a PC-t, ehhez még természetesen hozzátartoznak a perifériák.  Az gépek elnevezései csupán a fantáziám szüleményei, természetesen ha valaki erősebb gépen játszik nem lesz automatikusan jobb játékos. 

Belépő kategóriás „DMG” PC

Alaplap: ASRock H110M-HDV - 18k
CPU: I3-6100 - 36k
VGA: Gigabyte Radeon RX 460 WindForce OC 4GB - 40k
Memória: HyperX Fury 4GB 2133 Mhz - 10k
SSD: HyperX Fury 120 Gb - 17k
Táp: FSP 350-60APN - 10k
Ház: XDL Happy S - 4.5k
135 000 FtEz a gép a kedvező ára ellenére rendkívül jól futtatja a játékot és a későbbi fejleszthetőséget szem előtt tartva lett építve. Nyugodtan lehet bele erősebb processszort tenni, memóriát bővíteni illetve winchestert tenni az SSD mellé. A ház az amin a legjobban látszik a spórolás, ha egy kicsit több a gépre pénzed van ezt érdemes lecserélni Aerocool Aero 500-asra.

Középkategóriás „Supreme’s Dream” PC:

Alaplap: ASRock H110M-HDV - 18k
CPU: Intel i5-6500 - 64k
VGA: Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G - 63k
Memória: 1* HyperX Fury 8GB 2133 Mhz - 18k
SSD: HyperX Fury 120 Gb - 17k
HDD:  WD Red 1 TB - 18k
Táp: FSP Hexa+ 500W - 16k
Ház: Coolermaster N300 - 14k
230 000 FtItt már nem lehet a gépre fogni hogy nem adta be. Persze ezt is lehet még fokozni, ha csendesebb gépet szeretnél rátehetsz egy processzor hűtőt (Pl: DeepCool Gammaxx 300) vagy plusz memóriát, nagyobb háttértárat.

Csúcskategóriás „Global Elite’s Dream” PC

Alaplap: Asus Z170-A - 45k
CPU: Intel i5-6600k - 74k
CPU hűtő: Thermalright Macho 120 SBM - 15k
VGA: Gainward GeForce GTX1060 6GB GDDR5 Phoenix GS - 96k
Memória: 2* HyperX Fury 8GB 2133 Mhz - 36k
SSD: HyperX Fury 240 Gb - 27k
HDD:  WD Red 2 TB - 27k
Táp: FSP Hyper M 500 - 20k
Ház: Aerocool Aero 800 - 18k
360 000 FtItt már nem érdekel hogy az új update miatt mennyivel kevesebb az fps-ed, hiszen a 300 úgyis meg van bármit csinálsz. Persze érteni kell a tuninghoz, de egy kis finomhangolás után simán 4.5 ghz körüli értékre húzhatod a processzorod. Ezzel a géppel jó pár évig elleszel.

A cikk szerzője: *Sn0w
KODIAK gépének specifikációt pedig a KODIAK menüpont alatt találjátok meg.