images/news-pics/1016_nagykep.jpg
Se mobilszám, se hitelesítő?
2016.12.18 - 17:53KODIAK,

Mit tehetünk ha nem tudunk belépni az accountunkba?

A tegnapi nap folyamán furcsa problémába botlottam, mivel több emberrel is beszéltem ezzel kapcsolatban, rájöttem hogy annyira nem is egyedi esetről van szó így ez mindenki számára tanúságos lehet.

Az egész ott kezdődött hogy új mobilt vásároltam, amihez új telefonszámot kértem. Azt tudni kell hogy a Steam Guard védelmi rendszerének az alapja a mobiltelefon és rajta található hitelesítő és a hozzárendelt telefonszám, ha ezt az opciót bekapcsolod az accountodon szinte száz százalékos biztonságban tudhatod értékeidet minden külső támadással szemben.

De milyen gondok merülhetnek fel ezzel kapcsolatban:

-Nem férünk hozzá a telefonszámunkhoz, ezáltal a belépésnél generált kódot nem kapjuk meg.

Ez az egyszerűbb dolog, mivel a legelső alkalommal mikor a Steam Guardot aktiváljuk a profilunkon automatikusan fogunk kapni egy „helyreállító kódot” (a telefonunkra) ami pont az ilyenek miatt hozták létre. Lényege tehát az, hogy elveszett mobilkészülék/SIM esetén ezzel az állandó kóddal be tudunk lépni a profilunkra és megtenni a további lépéseket az inaktív telefonszám eltávolítása miatt.

TEHÁT: Nagyon fontos hogy megjegyezd ez a kódot, ami mindig „R” betűvel kezdődik.
(A kód általában hasonló formában generálódik: R14683)

-Nem férünk hozzá a telefonszámunkhoz, és a helyreállító kódot is elhagytuk.

Sajnálatos módon én ebbe a problémába esetem bele, és ez a rosszabbik verzió is. A saját figyelmetlenségem és szétszórtságom miatt mikor új készüléket vásároltam és ahogy ilyenkor szokás egyből sikerült elhagynom a régi SIM kártyám, no meg persze hitelesítő kódot sem írtam fel amit a rendszertől kaptam.

A probléma megoldása csak a Steam Support közreműködésével lehetséges. A rendszer által felkínált lehetőségek közül az „Elfelejtetted a jelszavad?” opcióra kattintunk, és megnézzük a miket is kínál fel.A mi esetünkben a legalsó ablakra kattintunk, ami után megadjunk értelemszerűen a kért adatokat.Miután ez megtörtént a Steam nagyon sok információt és adatot fog kérni a fiókunkkal kapcsolatosan hogy megbizonyosodjanak a valós panaszunkról. Nem árt tudni a pontos banki adatainkat, illetve ha egy profilunkon aktivált játék install kódját is be tudjuk nekik mutatni, szinte biztosak lehetünk a sikerben. (Szerencsémre az évekkel ezelőtt vásárolt 1.6 kódját előkotortam, így egy fizikai játékkal is tudtam nekik bizonyítani panaszom valósságát.)Ha mindent figyelmesen kitöltöttünk, a fiókra regisztrált e-mail címre a rendszer fog küldeni nekünk egy „Ticketet” ami összefoglalja az accountról való legfontosabb tudnivalókat, és nyugtázzák a kérésünket.Ezek után nincs más tennivalónk csupán várni. A Support válaszideje magukhoz képest meglepően gyors. A probléma bejelentése után, 5-6 óra elteltével válaszoltak, és megoldást találtak a helyzetre.

Két értesítésben kaptam, amikben leírják hogy megbizonyosodtak a gondom valósságáról, és hogy eltávolítják a régen hozzárendelt telefonszámot az accountról.

Ezek után már nincs más dolog mint ismét megpróbálni belépni a fiókba, ami sikerülni is fog hiszen az accountot visszaállították az eredeti Guard nélküli állapotra, ami során minden belépéssel kapcsolatos értesítés a hozzárendelt e-mail címre érkezik.Összefoglalva tehát:

-A Steam Guard egy roppant hasznos dolog.

-Mindig őrizzük meg a „helyreállító kódunkat”.

-Ha elvesztünk minden belépéshez szükséges kódot ne essünk pánikba, nyugodtan keressük a Supportot.

-Mindig őrizzük meg a fiókunkon aktivált egyik játék install kódját. (A hasonló esetekre való tekintettel)                                                                                                                                                   -JED1