images/news-pics/961_nagykep.jpg
Csalt e Deadfox és Mat1?
2016.09.29 - 15:15KODIAK

Egyre problematikusabb, hogy a csalókkal a profi LAN versenyeken se tudnak igazán mit kezdeni, az online tornákról és a sima MM-ekről nem is beszélve. Többen is szót emeltek ez ellen, de nagyon nehéz a csalók ellen védekezni, hiszen a cheat készítők mindig egy lépéssel előrébb járnak mint a VAC vagy más cheat fogó rendszer.

A tegnapi nap kifejezetten a csalókról szólt. Kezdődött azzal, hogy Dan M, a biztonsági őrből az önjelölt boszorkányvadásszá avanzsált youtuber, meggyanúsította Deadfoxot és a HR több tagját csalással. Mielőtt ezt kifejteném erről a véleményemet illetve bizonyítékokat bemutatnám had említsek meg pár dolgot.

Dan M arról lett híres hogy egyfajta gyűlöletkampányt indított egyes profi játékosok ellen, úgy hogy fogalma nincs a játék alapjairól, sose volt profi játékos, az egyetlen dolog ami bevallása szerint feljogosítja hogy mindenkit lecsalózzon az az, hogy ő is használt már csalást. Namost azt nem árt tudni, hogy képzettebb és intelligensebb youtuberek is szót emeltek már amiatt, hogy a LAN-os szervezők és Valve se tesz meg mindent annak érdekében, hogy kikezdhetetlen legyen a versenyek integritása, Thooorin itt beszél erről, Richard Lewis pedig itt. De érdemes meghallgatni a különbséget az intelligens problémafelvetés és az ostoba, fröcsögő vádaskodás között. Értelem szerűen Dan M az utóbbi kategóriába sorolandó. Ő maga is elismeri, hogy nem igazán tények és bizonyítékok alapján ítélkezik a videóiban, mivel Richard Lewis mikrofonvégre kapta az ámokfutásának köszönhetően.

Vissza a Deadfoxos incidensre, itt a videó és 5:39-nél kezdi el magyarázni, hogy DeadFox csal.Ez azért kellemetlen csak, mert mint többen említették ez egy egyszerű GOTV bug ami többeknél előfordul GOTV demókban. Olyan egyszerű lett volna ezt a dolgot leleplezni, hogy megnézi Deadfox in-eye demóját, amit Fox biztos odaadott volna hiszen mi is elkértük tőle és videót is csináltunk belőle a The War Room. Az incidens 42:12-nél van.Jól látszik, hogy a bugos GOTV-s rántás sehol nincs az in-eye demóban. Szóval Dan M az első lépcsőn elbukott. És persze könnyű a közhangulatot kihasználni ami már eleve a csíterek ellen van hangolva (jogosan hozzáteszem) és ezt meglovagolva nézettséget szerezni pár mocskolódó videónak, mint utána járni a tényeknek...

Na de nem ez volt az egyetlen csalással összefüggő dolog tegnap. Történetesen a Pixel és a REVOLTE csapott tegnap össze a WESG Közép-Európai selejtezőjének keretein belül. A meccset  Pixel nyerte, de a REVOLTE megóvta a mérkőzést mert Mat1 gyanús lövései szerintük emberfeletti reakciót kívánnak. Itt látszik, hogy a lövései 100 ms alatt vannak ami tényleg feszegeti az emberi teljesítőképesség határait.A Pixel elutasítja a vádakat, a WESG adminok pedig nem adtak helyet az óvásnak. Ami érthető, hiszen ezek a bizonyítékok közvetettek. De ez további kéréseket vet fel természetesen.
Te itt tudod tesztelni, hogy milyen gyorsan reagálsz: http://www.humanbenchmark.com/tests/reactiontime

Tény, hogy nem lehet ezeket a reakcióidőket produkálni, hacsak nem előre lő az ember, de ehhez nagyon nagyon nagy szerencse vagy félelmetes játékintelligencia kell. Nem mintha ezt el szeretném vitatni, sőt örülnék is neki hogyha lenne magyar játékos aki 63 milliszekundumos reakcióidővel szedegeti az ellenfeleit, de egyelőre nem ez tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak.

Mindemellett szeretném leszögezni, hogy se Mat1-t se a Pixelt nem gyanúsítom csalással, de valami magyarázat, vagy további kutakodás a témában még elkélne. Például, tényleg ennyire jó e Mat1 reakcióideje, hasonló lövéseket a profik LAN-on milyen reakcióidővel lőnek, stb.


 


*** UPDATE ***


Mat1-t kibannolta az ESL anticheatje október 21-én...
http://esport1.hu/news/2016/10/22/esport-csgo-esl-sec-pixel-mat1-wire-ban