images/news-pics/889_nagykep.jpg
Tovább gyűrűzik a gambling botrány
2016.07.06 - 21:24KODIAK

Az elmúlt hetekben egyre másra buktak ki a kisebb és nagyobb botrányok a CS:GO skinekhez kapcsolható szerencsejátékos oldalakkal kapcsolatban. Vagy az derült ki, hogy a tulajdonos elhallgatta, hogy az oldalt ő és a haverjai üzemeltetik, és így reklámozta a youtube csatornáján, átverve az őket követő sok százezer fiatalt, vagy egyszerűen csak az derült ki, hogy az oldal üzemeltetői jogosulatlan előnyöket biztosítottak az őket reklámozó youtubereknek ezzel jobb színben feltüntetve oldalaikat. Olyan is volt aki maga vallotta be hogy a szerencsejáték oldal azért dobott neki Dragon Loret és Medusát mert ez volt a fizetség amiért videót csinált és reklámozta őket.

Mint azt már kifejtettem, a szerencsejáték egy veszteséges játék amiben a bank nyer, még akkor is ha komoly felügyelet alatt áll mint például egy kaszinó. Az, hogy az internetes skinekkel történő szerencsejáték teljesen szabályozatlan terület, ami ráadásul olyan emberek által van üzemeltetve, akiknek semmiféle etikai aggályuk nincs ha pénzről van szó, az csak még inkább arra ösztönöz, hogy mindenkit lebeszéljek a szerencsejátékozásról. Mert nem tudhatod, hogy mikor húzzák be a Dragon Lore-odat vagy mikor mondják azt, hogy bocs nem veheted ki azt amit nyertél, mert inkább megtartjuk. A félelmeimet az is alátámasztja, hogy ez egy óriási és nagyon is profitábilis üzletág lett. Hogy mennyire? Ebből a cikkből kiderül. De csak hogy képbe legyetek azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy egy nagyobb szerencsejáték oldal havonta kb 125 millió forintot zsebel be. Ugye megint nem kell magyarázni, hogy ez a pénz nem csak úgy keletkezik, hanem azoktól "veszi" el akik rajta játszanak.

Kis siker, de legalább valami, hogy a Valve-ot mindezek hatására beperelték, illetve megalakult az ESIC nevű szervezet ami céljául tűzte ki az esport integritásának megvédését és remélhetőleg a csalók és a bundázók mellett az illegális és szabályozatlan szerencsejáték ellen is fel fog lépni.  

Miért problematikus ez?

Azon felül, hogy a ti (mármint akik szerencsejátékoznak) pénzeteket veszik el, és sokszor olyanokét akik fiatalkorúak, igazából az esport státusza miatt aggasztó ez az egész. Én is mint sokan már évek sőt évtizedek óta foglalkozunk esporttal, és ez a botránysorozat teljesen alááshatja az esport integritását. Szomorú látni, hogy ez a sok pénz ami most a csapatok és a játékosok felé ömlik (mármint annak aki elfogadja ezeket az ajánlatokat) az kvázi illegális forrásból és a játékot játszó 9 millió játékos zsebéből van kilopva. Ennek nem szabadna így működnie, és még az is lehet hogy az esport hanyatlásához fog vezetni, mivel mindenki csak a korrupciót, a fiatalkorúak szerencsejátékra szoktatását (és persze a sok csalót de ez most nem igazán ide tartozik) látja ebből. Mindez a komoly szponzorok kihátrálásához is vezethet. Warowl maga is megemlíti csalódottságát, hogy mostanában ez az ami miatt kicsit elfordult a CSés közösségtől.

Összegyűjtöttem pár érdekes videót a témában ami betekintést enged ebbe a mocskos világba és kicsit megmutatja a kamerába mosolygó, jópofizó, de közben gerinctelenül másokat lehúzó bohócokat akik pár (igazából jó sok) dollárért eladták a lelküket. Meg kell említenem Oroberto videóját is amiben elég keményen beszól a magyar streamereknek akik szintén nyakig benne vannak abban, hogy a saját közönségüket biztatják arra, hogy skineket és pénzt költsenek ezeken az oldalakon, mindezt úgy, hogy meg sem említik azt, hogy ezért pénzt kapnak, illetve, hogy nem a saját skinjeikkel játszanak hanem azt is az oldal biztosítja. Ami szintén nem egy túl etikus dolog, de messze nincs olyan mélységekben mint amit az igazi gyökerek akik még ráadásul titokban üzemeltetik is ezeket az oldalakat.

Mindemellett meghallgathatjátok azokat a kicsit elkeseredett embereket akik hűek maradtak a rajongóikhoz és ezért, inkább vállalva, hogy nem keresnek annyit kimaradtak a szerencsejáték bizniszből, mert nem vette be a gyomruk, hogy a saját rajongóik, nézőik zsebéből húzzák ki a pénzt. A cikk végén találjátok a magyar nyelvű videókat elöl pedig a friss angol nyelvűeket. Nem kisebb nevek szólaltak meg a témában min 3kliksphilip, Richard Lewis és Warowl.Magyar nyelvű videók*** UPDATE ***

Még egy oldal ami behuzta a játéksook skinjeit és a szponzoráltjának adta őket: https://www.youtube.com/watch?v=jU4u87TpHqQ